Cassin i Diaconu europski prvaci, Rusi poharali Zagreb

cassin diaconu zgZavršeno je Europsko omladinsko prvenstvo u Zagrebu, a najbolji juniori su Francuz Cassin i Rumunjka Diaconu, inače prvi nositelji uoči početka natjecanja. Cassin je u finalu deklasirao Austrijanca Levenka sa 4:0. Lani na EP-u Francuz je uzeo srebro, u Zagrebu je to ispravio te se popeo na najviše pobjedničko postolje. Kod juniorki Diaconu je ponovila uspjeh od prije godinu dana, samo što je sada u finalu nadigrala Azerbajdžanku Ning Jing sa 4:0.

U parovima najbolji juniori su Nijemci Hippler i Hohmeier, u finalu su bili bolji od Talijana Pinta i Mata sa 3:1. Kod juniorki iznenađujući obrat, Belgijke Lung i Loyen uspjele su pobijediti (3:2) Rumunjke Diaconu i Dragoman nakon što su gubile sa 2:0 u setovima.
Kod kadeta Austrijanac Kolodziejczyk i Moldavac Ursu su uzeli zlato pobjedivši Šveđanine Moregardha i Friisa sa 3:1, dok su kod kadetkinja najbolje Rumunjka Plaian i Ruskinja Zironova, u finalu su nadigrale Ruskinje Kolish i Kazantsevu (3:1). Zanimljivo, Moregardhu je to drugo finale, lani je bio u paru sa Soderlundom, ali i tada je ostao bez zlata. Što se tiče ženskog finala pobjednički par spojen je tek uoči EP-a, ali to mu nije smetalo da uzme zlatno odličje. U mješovitim parovima kod juniora titulu su odnijeli Bjelorusi Khanin i Trigolos nakon što su u finalu bili bolji od Češha Polanskog i Engleskinje Ho Tin Tin sa 3:1.
Posebno uspješeno prvenstvo imali su Rusi koji se iz Zagreba vraćaju bogatiji za 12 medalja od toga čak 6 zlatnih odličja. Slijede ih Rumunji koji su osvojili 10 medalja od toga tri zlatne.  
Hrvatska na ovom EP-u nije osvojila medalju, u nekoliko navrata smo bili blizu nje, ali za nešto više nedostajalo je pomalo svega. Ali, realno i prije prvenstva očekivanja nisu išla u tom smjeru. Juniorke su bile tek prva godina, kadeti s tek jednim igračem izlazno godište...  Uostalom, teško je svake godine očekivati generacije koje nose medalje. Kao odličan primjer uloženog - dobivenog su zemlje poput Njemačke, Francuske itd. koje nisu osvojile niti jednu ekipnu medalju. Njemačka je sveukupno uzela jednu medalju (!?). Treba li reći da jedna Francuska ima 11 nacionalnih centara od kojih svaki ima veća sredstva nego cijeli hrvatski stolni tenis. No, ne treba tražiti isprike ili previše žaliti, već se okrenuti budućnosti. A ona nije tako loša kako će se nekima možda činiti. Juniorke će sljedeće dvije godine biti s još većim šansama za medalju, pogotvo ekipno i u paru.  Ove godine su u ekipnom bile korak do medalje, iako su tek prva godina u juniorskoj konkurenciji. U kadetskoj konkurenciji na scenu stupa jedna od najperpektivnijih mladih Europljanki Hana Arapović. Kod kadeta slična situacija, Ban je već ovo EP, i to kao mlađi kadet, pokazao da se u budućnosti na njega može ozbiljno računati, ravnopravno se nosio s dvije godine starijim dječacima. A uz njega tu su još niz perspektivnih igrača, Šantek, Borovnjak, Vekić, Tomić, Meter, Petek...
Na kraju, medalje u mlađim uzrastima najviše koriste kako bi ti mladi igrači ušli u razne programe financijske potpore te kako bi ih prepoznali sponzori. Koriste i trenerima kao pokazatelj da iza njihovog imena stoje određeni uspjesi. Ipak, ključ svega je da se od tih mlađih uzrasta naprave dobri seniori.