Tian Yuan i Rakovac lako prošle 1. kolo, poraz Tan Ruiwua

tian yuan zgbopenHrvatske stolnotenisačice Tian Yuan i Lea Rakovac startale su pobjedama u 1. kolu Europskih igara u Bakuu.


Naša najbolje rangirana igračica Tian Yuan (97.) lako se obračunala s Bjeloruskinjom Arlouskayom (216., 4:0), sve je bilo gotovo za 22 minute, a pritom je suparnicu ostavila bez seta. Odličan start imala je i Lea Rakovac, svladala je Bjeloruskinju Privalovu (131.) sa 4:1. Vrlo brzo je povela 3:0, da bi potom prepustila set Bjeloruskinji, a potom je zaključila meč ostavivši Privalovu na tri poena.
- Tian Yuan je očekivano lako dobila Arlouskayu, a i Lea je odlično obavila svoj posao. Čak je mogla to i ranije riješiti, vodila je kod 3:0 sa 9:6 da bi taj set izgubila. Ali sve je nadoknadila u petom setu - kazao je izbornik Neven Cegnar.
U 2. kolu Tian Yuan igra protiv Ukrajinke Pesotske (54.), koja je izgleda na ovom turniru u vrlo dobroj formi. Naime, u ekipnom dijelu izgubila je samo jedan meč i to od Nizozemke Li Jiao. A i taj poraz dogodio se u pet setova. Ukrajina je na kraju ekipnog dijela završila četvrta. Ukoliko Tian Yuan prođe i tu prepreku u 3. kolu igrala bi protiv bolje iz susreta Mađarice Pote (20.) i vremešne Luksemburžanke Ni Xia Lian (61.).  Lea Rakovac će imati još težu suparnicu, u 2. kolu čeka je najbolja poljska igračica Li Qian (42.).  Ukoliko Rakovac prođe u 3. kolu suparnica bi joj bila bolja iz dvoboja Rumunjke Samare (18.) i Šveđanke Ekholm (64.), inače njena klupska suigračica i partnerica iz igre parova.  
Za iznenađenje dana pobrinuo se Tan Ruiwu koji je u 1. kolu završio nastup na Igrama izgubivši od Duranspahića (BiH) sa 4:3. Već u momčadskoj dijelu se vidjelo da nije u najboljoj formi, a kao potvrda svega je poraz od reprezentavca Bosne i Hercegovine, koji drži 212. mjesto na svjetskoj rang listi. Cijeli meč se mučio, da bi kod 3:2 upisao jedan lagan set. Duranspahića je ostavio na tri poena, činilo se kako je kraj meča samo pitanje trenutka. A onda je šesti set osvojio jedan poen, a u odučujućem sedmom ostao na šest poena i završio s natjecanjem.
U turniru je još preostao Andrej Gaćina, kao nositelj je bio slobodan 1. kolo. Danas će mu suparnik biti Talijan Stoyanov (104.), koji je u 1. kolu bio bolji od Španjolca Durana (113.) sa 4:2. Ukoliko prođe u 3. kolo čeka ga bolji iz susreta Rumunja Crisana (53.) i Grka Kreange (91.).     
- Jako slabo je odigrao, teško je to objasniti. Nakon meča nisam pričao s njim, bio je vrlo utučen. To ćemo tek odraditi. Imao je problema i s gumom, morali smo je mijenjati. Svakako nije igrao kako zna, osim nastupa u Zagrebu, cijela sezona mu je takva – govorio je Zvonimir Korenić, izbornik stolnotenisača.
- Taj peti set je jedino odigrao kako bi trebao. Šteta, ždrijeb mu se otvoio s obzirom da je Boll odustao (trovanje hranom nap. a.). Što se tiče Gaćine trenirao je s bandažom, kaže da se osjeća bolje. Suparnik mu je Stoyanov, iako sam očekivao da će igrati s Machadom. U svakom slučaju ako odigra kako zna neće biti problema.

Rezultati:
Stolnotenisačice, 1. kolo: Tian Yuan (Hrv) - Arlouskaya (Bje) 4:0 (5, 5, 6, 2), Rakovac (Hrv) - Privalova 4:1 (2, 7, 8, -10, 3)
Stolnotenisači, 1. kolo: Tan Ruiwu (Hrv) – Duraspahić (BiH) 3:4 (9, -10, 11, -9, 3, -1, -6)