Tan Ruiwu srebrni na Zagreb openu!

tanruiwuHrvatski Kinez Tan Ruiwu (78. na svijetu) osvojio je drugo mjesto na Zagreb openu, ITTF turniru Challenger serije. U finalu bolji od našeg predstavnika bio je Japanac Yoshimura  Maharu (43.) sa 4:2, inače šesti nositelj. Bila su to odlična četiri dana, vrhunski stolni tenis ponovo se vratio u Zagreb, a sve to začinio je Tan Ruiwu sa srebrnom medaljom.

U finalu je poveo 2:1, ali Yoshimura je pokazao da itekako ima svojih aduta,  koji su Tana evidentno izbacili iz ritma. Međuostalim, nepredvidiva i brza serva učinila je svoje, dovoljno da se Yoshimura u Zagrebu okiti zlatnom medaljom.
- Servis. Samo servis ima. Ništa drugo - govorio je vidno ljutiti Tan, nakon što je odjurio u nepoznatom smjeru.
Dirnuo ga je poraz, htio je pobijediti više od ičega, pogotvo pred hrvatskom publikom koja se okupila u velikom broju i na ovako jakom turniru. Doduše, već je osvojio ovaj turnir, 2012. godine u finalu je svladao ROka Tošića sa 4:0, ali tada je to ostvario u puno slabijoj konkurenciji.
Prije turnira mnogi su najavljivali da bi Tan Ruiwu mogao daleko, samo je upitno u kakvoj je formi te kakvo mu je zdravlje. Duži period je bio promjenjive forme, a onda je zabljesnuo upravo u Zagrebu. Da bi ovo mogao biti njegov turnir najavio je u osmini finala, izbacivši prvog nositelja Japanca Morizona sa 4:3. Nakon toga nanizao je Rusa Paikova (4:0) i Španjolca Roblesa (4:2). Za najviše postolje ostao je korak prekratak. Iako su svi, naravno osim njega, itekako zadovoljni napravljenim.  
- Rekao bi da mu malo fali mentalne snage za izdržati cijeli turnir. Nije tu samo ovaj meč problem - istaknuo je hrvatski izbornik Zvonimir Korenić.
- No, generalno je njegov nastup ovdje bio nevjerojatno dobar. Rekao bi da godinu-dvije, od Herninga (EP 2012. na kojem je Tan bio srebrni pojedinačno) nije bio ovako dobar. Osobno sam prezadovoljan njegovi nastupom. Također, zadovoljan sam i Kolarekovim nastupom na Zagreb Openu. Uoči Europskih igara u Bakuu ovo je obečavajuće. Nadam se samo da će i Gaćina moći igrati.
Od ostalih finala, odnosno pobjednika Zagreb Opena 2015., svakako valja za izdvojiti mladu, 17-godišnju Korejku Choi Hyojoo (92.). Ona je prvo ime ovog turnira, pobjednica je seniorskog dijela turnira, a igrala je i finale parova. Velik uspjeh, pogotvo ako znamo da je to uspjela probivši se kroz kvalifikacije. I na kraju svega osvojila je turnir do 21 godine.
- Nevjerojatno sam sretna, ovo mi je četvrti turnir koji sam osvojila. Nije loše, što mislite?  S obzirom da imam 17 godina. Osjećam se sjajno  - kazala je simpatična Korejka.
REZULTATI FINALA
Stolnotenisači
Pojedinačno, finale: Tan Ruiwu - Yoshimura M. 2:4 (-9, 9, 9, -6, -5, -3)
Parovi, finale: Morizono/Oshima (Jap) - Eonrae Cho/Donghyun Kim (Kor) 3:0 (4, 6, 5)
Stolnotenisačice
Pojedinačno, finale: Choi Hyojoo (Kor) - Xiaona Shan (Nje) 4:1 (5, 7, -7, 9, 3)
Parovi, finale: Jeon Jihee/Yang Haeun (Kor) - Choi Hyojoo/Jung Yumi (Kor) 3:0 (5, 6, 9)

U 21
Stolnotenisači, finale: Dyas (Pol) - Duda (Nje) 3:2 (-9, 7, -10, 8, 11)
Stolnotenisačice, finale: Choi Hyojoo (Kor) - Sato (Jap) 3:2 (9, -7, -5, 7, 1)