Hrvatska nakon drame svladala Singapur

Teško da smo mogli zamisliti uzbudljiviji početak prvenstva za naše stolnotenisače. Muška reprezentacija otvorila je ekipno Svjetsko prvenstvo teško izborenom pobjedom.

Naši dečki svladali su Singapur s 3:2 nakon što su gubili 2:1 u mečevima. Inače, riječ je o reprezentaciji koja je bila prava nepoznanica uoči početka SP-a, s novim mladim igračima u sastavu protiv kojih naši stolnotenisači nisu previše igrali i koja se pokazala kao tvrd orah. 
Gaćina je odlično otvorio 3:0 pobjedom nad Chewom i nije se mogao ni naslutiti takav razvoj meča kakav je potom uslijedio. Singapurci se vraćaju preko Panga, koji je s 3:0 nadigrao Pucara. Potom je Zeljka neočekivano s 3:0 pobijedio mlađahni Quek, inače prošle godine u jednom trenutku i prvi igrač svijeta u kategoriji do 15 godina.
Iz zaostatka i teške situacije morao ih je vaditi Gaćina kako bi ostavio šansu za meč odluke. I nije dobro krenulo, Andrej je propustio u prvom setu dvije set lopte i u fiksu izgubio 16:14, a potom je i drugi set otišao na stranu njihovog prvog igrača, Panga. Činilo se da više nema izlaza i da će uskoro biti kraj, ali onda kreće veliki preokret našeg reprezentativca. U trećem setu, u kojem se igralo poen za poen, uspio se odvojiti tek na 9:7 i slaviti s 11:8 za smanjenje rezultata. Potpuni povratak u meč nagovijestio je osvojivši uvjerljivo sljedeći set s 11:2. Drama je bila na vrhuncu u odlučujućem petom setu. Gaćina je gubio 9:4 i 10:6, spasio četiri meč lopte, pa još jednu na 11:10 i potom iskoristio svoju treću meč loptu za 15:13. Njegov urlik i stisnute šake po završetku meča govorile su sve. Izvukao je nemoguće i dao priliku Pucaru da riješi pitanje pobjednika.
Pucar je protiv Chewa dobro otvorio i poveo, no posustao je u završnicama drugog i trećeg seta te se našao u zaostatku od 2:1. U četvrtom se nakon 5:5 odvojio na dva, tri poena razlike i sačuvao prednost za izjednačenje na 2:2. U petom setu petog meča bilo je vrlo izjednačeno do 7:7, a onda naš stolnotenisač radi niz od tri poena za 10:7. Međutim, gubi sljedeći poen, pa promašuje servis za 10:9 i činilo se da bi mogla uslijediti kazna. No, osvaja sljedeći poen za 11:9 i veliku pobjedu na startu SP-a.
-Da, težak meč za nas na samom startu. Nismo se od starta prilagodili na neke nove uvjete koji su drugačiji u glavnoj, velikoj dvorani u odnosu na trening dvoranu, gdje su i drugačiji stolovi za trening. Od početka smo bili nesigurni. Andrej je odigrao prvi meč onoliko koliko je trebalo. Drugi meč iza toga Tomo se uopće nije snašao i odigrao je debelo ispod svojih mogućnosti i praktično je vrlo brzo došlo do trećeg meča. 3:0, 0:3 dva meča i u trećem meču taj mladi igrač Quek nas je stvarno iznenadio, od samog početka kvalitetom, gdje Filip kroz svoje dobre servise nije imao gotovo nikakvu prednost i štogod je pokušao mali je imao kvalitetan odgovor. To ga je dovelo u jednu situaciju da postane nesiguran, jednostavno je odlazio iz greške u grešku, nikako naći svoj ritam i svoju igru. I prave šanse nije bilo. Tu smo bili u situaciji kojoj se nismo nadali. Nekako smo mislili da ćemo doći do 2:1 za nas, ali eto. Andrej je morao u toj situaciji kao kapetan ekipe po ne znam koji put postaviti leđa i u jednom tvrdom, tvrdom meču spasio je četiri meč lopte protiv izuzetno kvalitetnog protivnika, koji je očigledno napredovao u zadnjih nekoliko godina. Vrlo talentiran igrač, međutim Andrejeva upornost, mudrost i iskustvo su na kraju presudili da nas je doveo do petog meča, gdje je Tomislav igrao nešto bolje nego u prvom meču, ali i dalje vrlo nesigurno i zasigurno može značajno bolje igrati. Ali, bitna stvar, što nije lako nikada, em igrati odlučujući meč, em sa ne dobrom igrom uspjeti pobijediti u meču u kojem si favorit, a igraš loše. Tako da sveukupno moram bit zadovoljan za početak. Prvenstvo je tek počelo i eto nekako mislim da smo probili taj led i da sutra već možemo očekivati kvalitetniju igru iako nas sutra čeka na papiru značajno kvalitetniji protivnik od ovog danas. Ali, kao što sam rekao i prvoga dana idemo meč po meč, poen po poen i vjerujem da će se dečki dizati iz meča u meč i da ćemo bit' sve bolji i bolji - istaknuo je izbornik Neven Karković.
U nedjelju će naši stolnotenisači odmjeriti snage s Kineskim Tajpehom u 10 ujutro po hrvatskom vremenu. Tajpežani su u prvom meču s 3:1 poraženi od Belgije.

Stolnotenisači
Skupina 7
Hrvatska - Singapur 3:2
Andrej Gaćina - Zhe Yu Clarence Chew 3:0 (8, 10, 7)
Tomislav Pucar - Yew En Koen Pang 0:3 (-4, -8, -7)
Filip Zeljko - Izaac Quek 0:3 (-9, -7, -9)
Andrej Gaćina - Yew En Koen Pang 3:2 (-14, -5, 8, 2, 13)
Tomislav Pucar - Zhe Yu Clarence Chew 3:2 (8, -8, -8, 6, 9)

Ostali rezultati: Kineski Tajpeh - Belgija 1:3