Čengić: Umorni smo, ali sretni

Zagreb je prošlog tjedna, od 13. do 19. lipnja, bio domaćin prvog WTT Contender turnira. 

Iako HSTS ima iza sebe dugogodišnje iskustvo organizacije turnira, od ITTF Pro Tour Croatia Opena pa do Zagreb Opena, WTT Contender nije bilo nimalo lagano organizirati. Zahtjevi su bili na mnogo većoj razini nego prije s obzirom da je Zagreb prvotno trebao ugostiti turnir niže kategorije.
-Mi smo se zapravo prijavili za WTT Feeder turnir, koji je manje zahtjevan i za koji smo smatrali da ga možemo financijski pokriti jer sam računao da je pandan onom Challengeu od ITTF-a. I tako smo i računali da će Feeder biti turnir koji je predviđen za ovu godinu. Međutim, WTT nas je negdje krajem trećeg mjeseca upitao bi li mi bili zainteresirani za WTT Contender turnir, koji je jači i posjećeniji, gdje dolaze bolje rangirani igrači, ali koji je financijski puno skuplji. WTT Contender košta organizatora 50 tisuća američkih dolara i mi te novce nismo imali u planu niti smo planirali raditi takav turnir. No, onda smo se malo dopisivali gdje su oni nas ipak pokušali nagovoriti na način da nam daju WTT Contender. Onda sam ja postavio uvjet da može ako ćemo imati iste financijske uvjete kao i Feeder i oni su na to pristali. Tako da smo mi dobili povoljno taj turnir, ali su zahtjevi za kulisu, za uređenje dvorane i za sve detalje puno, puno stroži i veći. Na turnir su došla dva menadžera koja su samo radila na detaljima oko brendiranja WTT Contender turnira, od ulaska u dvoranu, izgleda dvorane, do crnih kulisa, crnih e-boardova koje smo naručili iz Estonije itd. i svaki detalj je bio pomno razrađen. Taj dio je bio teži. Rokovi prijava za turnir su bili puno stisnutiji nego prije, znači imali smo puno kraće rokove i ono što je nas najviše iznenadilo je ogroman broj prijava jer smo mi planirali da će doći s trenerima nekakvih 200 igrača maksimalno. Došlo je 240 igrača, stotinjak trenera, sparing partnera i ostalog osoblja koje smo mi na težak način smjestili u gradu Zagrebu u pet hotela. I evo ga, uspjeli smo ipak održati taj WTT Contender, koji je pokazao i dokazao da je jak turnir, da je zahtjevan, ali iako smo s jedne strane umorni, s druge smo sretni da smo to odradili na dobar način. Stigle su i pohvale od strane Stephena Ducketta (WTT-ov direktor strategije turnira) koji nam je zahvalio i rekao da su svi igrači bili zadovoljni, da smo uspjeli organizirati zahtjevni transport i da je sve štimalo kao i uvijek 
-istaknuo je direktor HSTS-a Renato Čengić te naveo što se tražilo od domaćina turnira

-Svi detalji moraju biti razrađeni zajedno s menadžerom evenata, primjerice od transporta gdje se na dnevnoj bazi radio red vožnje iz svakog hotela. Mi smo pojačali transport s dva busa. Tu su došli azijski igrači koji imaju svoju filozofiju treninga, znači oni su trenirali u 7 ujutro što je nama nepojmljivo i ako su kasnili busevi minutu, dvije već je bila panika gdje je, šta je. Jednostavno, azijski igrači (Korejanci, Japanci, Kinezi) drže taj ritam ozbiljnosti i zato su tu gdje jesu. Kinezi su imali posebno još svoj transport, dva manja busa koja su samo njih transportirala. Tu su, dakle, ti detalji puno, puno teži za nas organizatore. Morali smo angažirati više financijskih sredstava, vozača, buseva... Samo na postavljanje brzog interneta za potrebe live streaminga, live scoringa i tablete sudaca za vođenje rezultata potrošeno je 25 tisuća kuna. Važnost ovakvog turnira je takva da je zapravo prvi operativac WTT-a došao u Zagreb, došao je i direktor za Europu Jonny Cowan, svi su bili tu da vide kako ćemo mi to napraviti i da li u budućnosti možemo raditi takve turnire. Što se tiče nagradnog fonda WTT plaća igrače te strane suce, a mi smo sucima platili smještaj. Taj dio je recimo bolji nego što je bio kod ITTF turnira, ali dulje traje, 7 dana, tri dana kvalifikacije plus glavni ždrijeb i zbog toga je sve to skupa napornije za organizirati.
Nije još do kraja poznato kako je turnir prošao s financijske strane, no prostor za zaradu je manji budući da igrači ne plaćaju startninu i format turnira ne omogućava svim prijavljenim igračima da nastupe.

-Njihova filozofija nije da domaćin zarađuje na akreditacijama, što je u Europi najnormalnija stvar jer se budžet turnira stvara na akreditacijama, na cijenama hotela i našim uslugama koje mi pružamo, a to je transport, kompletna organizacija turnira od ljepljenja taraflexa, postavljanja dvorane, sve se lomi na toj cijeni i onda što ostane Savezu ako ostane kad se plate porezi, prirezi to je nekakva dobit. Uvijek se kaže da ako ostane između 8 i 10% od ukupnog budžeta to je fantastičan rezultat. Ovog trenutka ja ne znam gdje smo. Nadam se da ćemo biti pozitivni, ali točan iznos ne znam. Uglavnom, mi ćemo se pokriti s turnirom. Priredba je užasno skupa, preko 300 tisuća eura košta ovakva produkcija turnira tako da je to sigurno izazov, ali i čelnici Grada, koji su posjetili turnir, vidjeli su da je to zbilja napredak u odnosu na zadnja dva Zagreb Opena, koja zbog pandemije nisu bila ni bodovana niti su imala takav učinak i takvu količinu stranih igrača. Puno pomaže i što je Zagreb tranzitni centar Srednje Europe i igrači vole doći u Zagreb. Drugi mamac za stolni tenis u Zagrebu, za međunarodne turnire, je i organizacija slovenskog turnira koji je odmah iza tako da azijski igrači s jednom avio kartom igraju dva turnira. To je možda jedna velika prednost našeg turnira.
Prvi put je uvijek najteže, stoga se razmišlja o promjenama onoga što nije dobro funkcioniralo kako bi turnir iduće godine bio još bolji i kvalitetniji.

-Imamo neke sitne propuste koje smo uočili, ali osnovna stvar je blizina hotela. Nadam se da će Panorama biti gotova i sigurna stvar je da će 80, 90% ljudi biti smješteno ovdje. Napravit ćemo i bolji sustav komunikacije između hostesa i info pulta, a dali smo i određene zamjerke WTT-u zbog njihove aplikacije koja nije bila dobro sinkronizirana jer su se detalji letova i detalji transporta često mijenjali i na taj način su promjene išle, a da mi nismo znali oko dolazaka sportaša i rezervacija soba u hotelu. Tako da mislim da taj dio možemo zajedno s njima riješiti. Dobro je i što smo mi s WTT-om imali par sastanaka i ja sam predložio da imamo u mirnom periodu, mi i Slovenci, sastanak s njima da možemo zbilja onda taj turnir druge godine organizirati u puno, puno boljem izdanju što se tiče same organizacije i budžeta.
Direktor Čengić iznio je i očekivanja od naših reprezentativaca pred kojima su Europsko omladinsko prvenstvo u Beogradu početkom idućeg mjeseca i Europsko seniorsko prvenstvo u Münchenu u kolovozu.

-Što se tiče onog prvog u Beogradu, tu se nadam ponavljanju rezultata Hane Arapović ili bar dijela rezultata s Omladinskog kojeg smo imali prošle godine u Varaždinu i Ivora Bana. Uz dodatak Peteka i ovih mladih koji dolaze, možda se netko probije i osvoji neku dodatnu medalju. Znači, očekujemo medalju od omladinaca, da li u paru, pojedinačno ili miksu vidjet ćemo. Kreću s pripremama i nadam se da će netko od njih opet potvrditi svoju vrijednost. Što se tiče Europskog prvenstva u Münchenu to očekujem isto, da možda bljesne konačno Pucar, koji je imao promjenjivu formu. Gaćina je igrao odlično Dohu, međutim tu u Zagrebu nešto ga je spriječilo da prođe dalje, realno je trebao proći. Imao je 7:0 u petom setu protiv Walthera i samom mu nije jasno kako je izgubio. Od njih uvijek očekujem neki dobar rezultat. Ne želimo im raditi nikakav pritisak medalje jer to je jako teško, svi igraju stolni tenis, mladi igrači dolaze, ali eto uvijek smo tu pri vrhu i nadamo se dobrim vijestima.
Krajem kolovoza u Varaždinu se i ove godine igra WTT Youth Contender.

-Savezu i nama je malo lakše jer imamo partnere u STK Varaždin koji dobro znaju raditi taj posao, koji su dobro organizirani i koji će, siguran sam, ponoviti prošlogodišnje izdanje WTT Contendera za mlade. Očekujem dobar turnir i velik broj prijava, pogotovo zato što radimo u paru sa Slovenijom i ti turniri su pokazali i dokazali da su posjećeni jer su vezani turniri tako da mislim da će taj turnir ipak biti puno lakši nego ovaj zagrebački.