Muški otvaraju EP s Mađarima, djevojke s Portugalkama

U utorak u rumunjskom gradu Cluj Napoci starta ekipno Europsko prvenstvo.

Naši stolnotenisači su nositelji skupine G, gdje su još Češka, Italija i Mađarska. Prvi meč igramo s Mađarima (09.00), dan kasnije čeka nas Italija (09.00), a u četvrtak meč s Češkom (09.00). Ždrijeb nas nije previše pomazio s obzirom na to da smo bili nositelji, sve tri ekipe su vrlo nezgodni suparnici. Usto, od osam skupina samo su dvije s četiri ekipe, a u jednoj od tih su i naši dečki. Četvrtfinale će izboriti samo pobjednik skupine tako da će biti malo prilika za popravni.
- To što nema mnogo vremena priprema ili čak niti jednog dana priprema to je standard već jedno dvije do tri godine. Velik je broj turnira, WTT je došao na čelo svjetskog stolnog tenisa i diktira svoja pravila. Ok, dio toga je i zbog pandemije, ali istina je da ima mnogo turnira koji se odvijaju bez nekog reda i plana. No, to ne možemo mijenjati i to moramo prihvatiti - istaknuo je izbornik Neven Karković te se osvrnuo na svoje igrače i suparnike.
- Kojić već dulje vrijeme igra dobro, Gaćina isto tako, a zadnji turnir u Dohi (izborio četvrtfinale) govori da je u dobroj formi. Pucar se trenutno traži, što je dio sporta. Jedan normalan proces u sportu, gdje si u jednom trenutku u vrhunskoj formi, a onda u slabijoj. Sve što je bilo dosad je prošlost i to nema posebno značenje. Mene veseli da ulazimo u arenu, da smo svi na broju i jedva čekam da krene Euro. To sa skupinama me uopće ne dira i nema previše veze. Mi smo izvukli najteže suparnike s obzirom na to da smo nositelji, no ne pridajem neko posebno značenje. Trebamo se okrenuti sebi, vjerovati u svoju kvalitetu. Moramo ući u arenu i pofajtati se s pozitivnim nabojem, te izvući iz sebe najbolje što možemo u tom trenutku. Na prvi pogled Česi djeluju kao najjači suparnik, imaju tri jaka igrača, Jančarika, Siručeka i Polanskog. Izuzetno jaka ekipa, komotno mogu i u borbu za medalje. Talijani i Mađari su odmah iza njih, riječ je o ekipama koje mogu iznenaditi bilo koga te nemaju rupe u sastavu. Kao što sam već rekao ne opterećujemo se sa suparnicima, ako želiš nešto napraviti moraš dobro igrati, boriti se i zaslužiti pobjedu - zaključio je Karković.
Djevojke su u skupini E, prvi nositelj je Mađarska, a potom je Portugal. Ni njima ždrijeb nije bio sklon, Portugalke su na prošlom EP igrale finale, Mađarice su osvojile broncu.
- Kao u kvalifikacijama ždrijeb nas nije mazio, dobili smo najjače suparnice. Po meni ovdje nema jače skupine tj. s jača prva dva suparnika. Portugal u sastavu ima dvije Kineskinje. Mađarska je vrlo neugodna ekipa, Pota i Madarasz su igračice koje su po renkingu ispred naših djevojaka. No, tek treba vidjeti u kakvoj je tko formi. Zadnji put je Jeger dobila Yu Fu, a opet Portugalka je nedavno igrala finale Top-a 16. Neku šansu imamo, da ne mislimo tako ne bi ni dolazili ovdje - istaknuo je izbornik Darko Arapović, koji je s djevojkama pripreme odradio u Novom Sadu.
- Hvala STK Akademija 2018 na gostoprimstvu, stvarno je bilo odlično.
U utorak otvaramo s Portugalom (12.00), a dan kasnije igramo s Mađarskom (18.00). Naslov europskog prvaka brane Nijemci, a kod djevojaka Rumunjke.

Stolnotenisacice EP 2021 Cluj Napoca