Odgovor Ministarstva turizma i sporta

Nakon odluke o prekidu svih ligaških natjecanja temeljem Odluke Stožera civilne zaštite, Hrvatski stolnoteniski savez tražio je određene ustupke za stolni tenis s obzirom da imamo ligaška natjecanja poput ostalih sportova.

Iz Ministarstva turizma i sporta primili smo sljedeće objašnjenje:

Poštovani,

Ministarstvo turizma i sporta svjesno je težine situacije u kojoj se donošenjem Odluke o nužnim epidemiološkim mjerama kojima se ograničavaju okupljanja i uvode druge nužne epidemiološke mjere i preporuke radi sprječavanja prijenosa bolesti COVID - 19 putem okupljanja od 27. studenoga 2020. godine našao cijeli sustav sporta, međutim zbog neumoljivog rasta broja zaraženih i hospitaliziranih bolesnika, u suradnji s drugim resorima na razini Vlade morale su se donijeti ove teške, ali nužne mjere.

Razumijemo vaše nezadovoljstvo i svjesni smo i uvažavamo činjenicu kako neki pojedinačni sportovi poput vašeg, ali također i boćanja, kuglanja i sl. imaju i ekipna, a u nekim slučajevima i ligaška natjecanja, te da temeljem ekipnih postignuća sportaši u tim sportovima mogu steći pravo na kategorizaciju, ulazak u razvojne programe i državnu nagradu za vrhunska sportska postignuća, no u svim navedenim slučajevima, pa i aktima navedena postignuća se definiraju kao ekipno postignuće u pojedinačnom sportu, a ne ekipnom sportu.

Sukladno epidemiološkoj situaciji, u nadolazećem ćemo razdoblju s tijelima državne uprave nadležnima za donošenje predmetne odluke razmotriti sve mogućnosti kojima bismo i onim specifičnim pojedinačnim sportovima koji imaju ligaška natjecanja u kojima se natječe klub protiv kluba te se formira liga sa sustavom bodovanja, omogućili održavanje treninga i natjecanja kao što je to omogućeno za klubove koji se natječu u 1. i 2. rangu natjecanja u seniorskoj konkurenciji i u 1. rangu natjecanja u juniorskoj konkurenciji na nacionalnoj razini u ekipnim sportovima.

Zahvaljujemo na Vašem doprinosu te ćemo sve primjedbe razmotriti prilikom popuštanja mjera, za koje se nadamo da će uskoro nastupiti, iako kako i sami znate epidemiološka situacija te broj hospitaliziranih i umrlih građana na žalost raste.

S obzirom na ozbiljnost problema s kojim se suočavamo pojavom pandemije koronavirusa molimo vas za još malo razumijevanja i strpljenja te vjerujemo kako će se, ukoliko svi zajedno budemo dovoljno odgovorni u ispunjavanju svih epidemioloških preporuka, sportaši uskoro vratiti svojim redovitim aktivnostima.

Ministarstvo turizma i sporta će sa svoje strane zajedno s Vladom RH učiniti sve da mjerama dodatno pomogne sektor sporta kako bi, nadamo se, uskoro mogao funkcionirati u punom opsegu.

S poštovanjem,
Ministarstvo turizma i sporta