HSTS i NR Kina potvrdili nastavak suradnje

U utorak je u prostorijama Hrvatskog olimpijskog odbora održana video konferencija kojom je potvrđen nastavak suradnje Hrvatske i Kine, odnosno Hrvatskog stolnoteniskog saveza i veleposlanstva NR Kine u Hrvatskoj.

Važna vijest za hratski stolni tenis, jer nije mala stvar imati za partnera najmoćniju stolnotenisku silu svijeta. Suradnja je uspostavljena 2018., a osim sponzorskog dijela tada je dogovorena i razmjena trenerskih kadrova. Vrlo brzo u Hrvatsku su stigla tri kineska trenera sa Shanghai University of Sport - China table tennis collegea, koji su nekoliko mjeseci obilazili naše klubove.
- Nadam se da je naše kineske prijatelje, koji su nepobjedivi u ovom sportu, možda nagnalo i to što su tu njihovu nepobjedivost svojedobno prekinuli jedino hrvatski, nažalost pokojni, asovi, Dragutin Šurbek i Antun Stipančić - pripomenuo je Zlatko Pospiš, predsjednik Hrvatskog stolnoteniskog saveza, te dodao:
- Izrazito smo zahvalni za veliku pomoć kineske države i kineskog veleposlanstva u Hrvatskoj, ovo je nastavak jedne prekrasne suradnje.
Kineska veleposlanica u Hrvatskoj, Njezina Ekselencija Xu Erwen prisjetila se u prigodnom govoru putem video-veze velikih sportskih uspjeha Hrvatske u posljednje vrijeme, pridodavši kako Hrvatska i Kina u sportu surađuju ne samo u stolnom tenisu, već jednako tako i u vaterpolu, rukometu, gimnastici...
- Ono što nas je uvijek kod vas dojmilo, ali i što me mnogi moji sunarodnjaci pitaju, da im nije jasno kako jedna država od samo četiri milijuna ljudi može imati tako izvrsne svjetske rezultate u praktički svim sportovima - kazala je kineska veleposlanica.


- Prošle je sezone u regionalnoj SEHA ligi, prvi puta sudjelovala i jedna kineska momčad. Trenirali su i bili smješteni u Hrvatskoj, ovdje su igrali utakmice, a i vodio ih je hrvatski stručni stožer. To je jedinstveni primjer u svijetu da neka kineska ekipa igrala službeno natjecanje u Europi, a poveznica je bila upravo Hrvatska. Nadalje, postoji i odlična suradnja Kineziološkog fakulteta u Zagrebu s Pekinškim sportskim sveučilištem. Međutim, suradnja Hrvatske i Kine se ne razvija ne samo na sportskom polju već i u svim drugim aspektima - kazao je Zlatko Mateša, predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora, te zaključio.
- Ovaj sporazum je dokaz izvrsne suradnje Kine i Hrvatske na području sporta, koja traje 15-tak godina. Za naš stolni tenis je to značajno jer ako od nekog možemo dobiti transfer znanja u ovom sportu onda su to baš Kinezi.
Istom prigodom nazočnima se obratila i Martina Jeričević, načelnica Sektora za potporu sustavu sporta u Ministarstvu turizma i sporta Republike Hrvatske.
- Nadamo se da će ova suradnja donijeti još odličnih rezultata i još bolju razmjenu iskustava između Kine i Hrvatske - kazala je Jeričević.
Na konferenciji je još sudjelovala i Tian Yuan, članica stručnog stožera ženske reprezentacije, koja je odigrala ključnu ulogu u ovom sporazumu.