SKUPŠTINA HSTS-a HEP Superliga počinje 26. rujna, oproštaj Žarka Ratkovića

U subotu se u dvorani 3 Doma sportova održala godišnja Skupština Hrvatskog stolnoteniskog saveza na kojoj su bila prisutna 53 kluba.

Skupštinu je otvorio predsjednik Zlatko Pospiš, a nakon toga riječ je prepuštena državnom tajniku za sport Tomislavu Družaku.
- Velika je čast biti na ovoj Skupštini. Kao što znate situacija u ovim vremenima nije lagana, ali SDUŠ će maksimalno sve napraviti da sport što bezbolnije preživi ova teška vremena. Sport je svakako među najviše pogođenim sektorima i trpi velike posljedice korona virusa. Sportaši su naši najbolji ambasadori, njihov doprinos je iznimno bitan, počevši od osamostaljenja naše države prije 30 godina, ali sport isto tako ima veliki značaj i u životu svakog pojedinca, jer osim što nas sportaši vesele svojim uspjesima, bavljenje sportom ima veliki utjecaj na zdravlje i to je dio koji nikako ne smijemo zaboraviti. U četvrtak je premijer Andrej Plenković ugostio dio predstavnika sportskih saveza, žao mi je što s nama nije bio gospodin Pospiš, ali zbog pandemije morali smo ograničiti broj ljudi. No, dobra je vijest da je Vlada RH donijela odluku o pomoći od dodatnih 20 milijuna kuna za potporu klubovima u ovim teškim vremenima - istaknuo je Družak.
Vlada RH je izglasala Uredbu o dopuni Zakona o sportu. Srž je odobrenje isplate ukupno 20 milijuna kuna za 22 nacionalna sportska saveza, a na osnovu bilo organizacije nacionalnih sportskih natjecanja do kraja ove kalendarske godine ili za one saveze čiji su se sportaši i sportašice plasirali ili su u prilici plasirati se na Olimpijske i Paraolimpijske igre u Tokiju 2021.
- Dobra je vijest da klubovi, koji su bili u programu potpora zbog COVIDA-19, moći i za mjesec lipanj tražiti potporu države. Odnosno zaposlenicima klubova kojima su isplaćivana sredstva za ožujak, travanj i svibanj, to će vrijediti i za mjesec lipanj te se za iste mogu početi prijavljivati. Počašćen sam vašim pozivom i želim vam uspješan rad - zaključio je Družak.
Pospiš i Čengić su iznijeli podatke što se radilo u proteklom razdoblju, pogotvo u protekloj godini, a direktor Saveza posebno je istaknuo kako je ponosan na dosadašnji rad STK Cibalia, koja će u sljedećoj sezoni igrati u HEP Superligi.
- Ponosan sam na njihov rezultatski uspjeh, kao i organizacijski, ali posebno na rad s djecom. To je jedini način kako da dobijete status u lokalnoj sredini - dodao je Čengić.
Također, istaknuo je i čestitao na dosadašnjim uspjesima muškoj seniorskoj reprezentaciji, izborniku Nevenu Karkoviću i nazočnom Andreju Gaćini, kojeg je Skupština ispratila pljeskom.

skupstina2020 1


Emotivniji nastup imao je glavni tajnik Žarko Ratković, koji se oprostio od skupštinara. Naime, krajem godine Ratković će u mirovinu te se ovom prilikom zahvalio svim stolnotenisačima i stolnotenisačicama.
- Svemu dođe kraj, a meni je vrijeme za zasluženu mirovinu. Tu sam već 30 godina, sad je vrijeme za pisanje memoara. Zahvaljujem se svim ljudima s kojima sam surađivao. Budite ponosni na sve ono što ste napravili, nemojte jedni protiv drugog, budite ping pongaši, budite obitelj. Tko jednom uđe u stolni tenis to mu je u krvi, rezultati ostaju zapisani, držite se zajedno i naglašavam još jednom, budite ponosni na sve ono što ste stvarali godinama. Hvala vam - kazao je glavni tajnik sa suzom u oku.
Glas mu je zatitrao prilikom govora, kako i ne bi, a skupštinari su ga pozdravili velikim pljeskom.
Skupštini se obratio i novi izbornik ženske seniorske reprezentacije Darko Arapović, te pritom, među ostalim, zahvalio HSTS-u, HOO, STSZ-a Zlatku Pospišu, Renatu Čengiću, Žarku Ratkoviću, Zoranu Primorcu, Ivi Goranu Munivrani zbog pomoći u trenucima zdrastvenih problema kćeri Hane Arapović, kojoj ovom prilikom želimo sve najbolje u oporavku.
Inače, Skupštini su se govorima obratili i urednik sportskog programa HRT-a Boris Jelavić, novinar portala Novi Milenij Božidar Žitnik i fotograf Pixsella Sanjin Strukić.  
Što se tiče nove sezone poznato je da će u HEP Superligi nastupati 12 muških i 12 ženskih klubova. No, kod muških će na kraju sezone ispasti dva kluba, kod žena četiri. HEP Superliga počinje 26. rujna 2020. Igrat će se 'vezani' mečevi, kod muških u pravilu subota/nedjelja, ali ako se klubovi dogovore bit će moguće oba meča igrati u istom danu. Kod djevojaka oba susreta će se igrati u subotu. Posljednji meč u prvom dijelu sezone igrao bi se 5. prosinca 2020., a nastavak lige u proljeće. Što se tiče 1. Hrvatske lige ona bi trebala krenuti 3. studenoga 2020. To su trenutni planovi, a HSTS će pomno pratiti situaciju s pandemijom COVID-19, epidemiološku situaciju i preporuke HZJZ-a te prema tome reagirati. Na Skupštini su podijeljeni pehari za proteklu sezonu, kod muških prvaku Starru, drugoplasiranom Libertas Marinkoloru i trećeplasiranom Zagrebu, a kod žena prvaku dr. Časlu, drugoplasiranom Aquaestilu i trećeplasiranom Varaždinu.  
Završnica Hrvatskog kupa igrat će se u subotu, 11. srpnja. Žene će igrati u Zagrebu (dvorana OŠ Kreativan razvoj, Dedići 102), a parovi polufinala su dr. Časl - Varaždin te Malinska Dubašnica - Vodovod. Muški će završnicu igrati u Samoboru (Stolnoteniska dvorana Samobor, Gajeva 48), a u polufinalu će se susresti Starr - Zagreb te Libertas Marinkolor - Vodovod. Naravno, i tu će se pratiti epidemiološka situacija i pravovremeno reagirati. Postoji mogućnost, ukoliko preporuke HZJZ-a budu drugačije, da se susret za treće mjesto neće igrati. 

skupstina2020 2