Četvero u glavnom ždrijebu, ždrijeb nas nije mazio

Hrvatska će imati četiri predstavnika u glavnom ždrijebu pojedinačnog Svjetskog prvenstva u Budimpešti.

No, tu je dobrim vijestima kraj jer ždrijeb nije mazio većinu naših predstavnika. Andrej Gaćina ide na petog igrača svijeta i sedmerostrukog europskog prvaka Nijemca Timu Bolla.
- Moglo je i bolje za 1. kolo, ali i gore. Kako sam već rekao meni je uspjeh da uopće jesam na ovom SP-u zbog problema s nogom. S njim nemam dobar omjer, mislim 1-14, a često su to bili dosta gusti mečevi. Idemo meč po meč, najbitnije da sam zdrav i da mogu igrati - kazao je Gaćina koji je u posljednjem susretu kvalifikacija s 4:0 svladao Uzbekistanca Tešabojeva.
Tomislav Frane Kojić je priželjkivao da baš ne dobije neku 'ubojicu' u 1. kolu, a na kraju je 'nagrađen' ni manje ni više nego s prvim igračem svijeta, Kinezom Fan Zhendongom.
- Zadovoljan sam nastupom i odrađenim kvalifikacijama, protivnici nisu bili prezahtjevni. Ulaskom među 128 obranio sam rezultat s prošlog SP-a - govorio je Kojić nakon odrađenih kvalifikacija kada je 4:0 bio bolji od Meksikanca Lare.
Nakon ždrijeba nije klonuo duhom, već je bio dobre volje.
- Ako je već moralo biti tako, da naletim na 'ubojicu', onda je dobro da igram s njim. Vjerojatno ću igrati na stolu broj 1, gledat će me cijela Kina, a u ovom susretu nemam što za izgubiti. Ovo je meč koji može biti samo pozitivna stvar - zaključio je Kojić.
Tomislav Pucar je bio nositelj, samim time direktno u glavnom ždrijebu, a ždrijeb mu je dodijelio Nijemca Bastiana Stegera.
- Moglo je biti bolje na startu, ali nema veze. Nikad se nisam susreo s njim - kazao je Pucar.
Tomislav Kolarek nije se uspio plasirati u glavni ždrijeb već je porazom od Meksikanca Madrida (4:0) na kraju bio drugi u skupini.
- Znao sam da ću imati barem jednog dobro igrača u skupini, a Madrid to svakako je. On je danas pokazao odličnu igru, iako je u nekim trenucima kada se lomio rezultat imao dosta sreće. No, to je sport, zaslužio je pobjedu, ali mislim da sam vrijedio više od 4:0. Mogao je pasti koji set-dva da se više zakrvi - istaknuo je Kolarek.
Mateja Jeger se za razliku od muških kolega nešto više mučila u kvalifikacijama, no na kraju je s 4:2 svladala Grkinju Paridi. Nakon susreta morala je lediti ruku, bol je i dalje prisutna. U 1. kolu ide na Poljakinju Nataliju Partyku.
- Je, boli me ruka, ali nema odustajanja. Igrati se mora ha, ha. Sretna sam zbog ulaska u glavni ždrijeb, iako je ovaj susret bio li-la. Jedan set dobro, drugi loše. Dosta sam promašivala, dok je ona stavljala loptice na stol, ali sam se izvukla - zaključila je Jeger.
Ivana Tubikanec i Klara Cakol su zauzele drugo mjesto u svojim skupinama te si zatvorile vrata glavnog ždrijeba. U parovima su izborile glavni ždrijeb, no već u 1. kolu 'naletile' su na prve nositeljice Japanke Hayatu i Ito (4:0).  
Kod muških parova Pucar i Kojić su zaustavljeni na korak do najboljih 64, a bolji su bili Francuzi Akkuzu i Cassin (3:1).

Pojedinačno
Stolnotenisači, kvalifikacije
Gaćina (Hrv) - Tešabojev (Uzb) 4:0 (9, 3, 7, 11), Madrid (Mek) - Kolarek (Hrv) 4:0 (5, 9, 10, 7), Kojić (Hrv) - Lara (Mek) 4:0 (6, 2, 11, 3)

Stolnotenisačice, kvalifikacije
Jeger (Hrv) - Paridi (Grk) 4:2 (6, 9, -7, 4, -5, 4)

Parovi
Stolnotenisači, kvalifikacije, 1. kolo: Konstantinopoulos G. i K. (Grk) - Kojić/Pucar (Hrv) 0:3 (-9, -5, -6); 2. kolo: Akkuzu/Cassin (Fra) - Kojić/Pucar (Hrv) 3:1 (7, -6, 8, 9)
Stolnotenisačice, kvalifikacije, 1. kolo: Cakol/Tubikanec (Hrv) - Gufranova/Kađijeva (Uzb) 3:1 (-8, 7, 8, 10)
Glavni ždrijeb, 1. kolo: Hayata/Ito (Jap) - Cakol/Tubikanec (Hrv) 4:0 (6, 6, 9, 5)

Jeger kvaleSP 2019 1