Zlatku Pospišu novi mandat na čelu Saveza

U zagrebačkom hotelu Panorama održala se Izborna skupština Hrvatskog stolnoteniskog saveza, a većih promjena nije bilo. Zlatko Pospiš i dalje ostaje na čelu Saveza, svi prisutni članovi s pravom glasa dosadašnjem predsjedniku povjerili su četverogodišnji mandat.

- Da nismo dobro radili bilo bi drugih protukandidata. Razgovarao sam s mladim ljudima o preuzimanju čelne pozicije, no nisu bili zainteresirani za preuzimanje Saveza - istaknuo je novi-stari predsjednik.
No, djelomičnih promjena je bilo u Izvršnom odboru. U mandatu od 2019. do 2023. članovi IO-a bit će: Sandra Paović, Marinko Matulović, Zoran Primorac, Damir Jurčić, Branimir Blajić, Željko Prša, Matin-Tino Časl, Damir Belaj, Herman Vukušić, Aleksandar Kocijan, Alen Majić, Tomislav Crnadak, Čedomir Miler i Igor Malešević. Za Nadzorni odbor potvrđeni su Viktor Fiolić, Damir Vidović i Darko Podkrajšek, a Stegovni odbor činit će Željko Odorčić, Marko Ker i Ante Drenić. U članstvo HSTS-a primljeni su STK Zasadbreg (Zasadbreg), STK Vrba (Gornja Vrba), STK Pazin (Pazin) i STK Mlinovi (Zagreb).
- Ovaj mandat će biti drugačiji jer imamo jače pozicije u svjetskoj i europskoj stolnoteniskoj federaciji. Kandidirat ćemo se za najveća svjetska događanja u stolnom tenisu, a to su svjetska i europska prvenstva. Moramo ići dalje i uhvatiti neki veliki turnir. Druge godine imamo omladinsko Europsko prvenstvo, koje će Gradu Zagrebu donijeti 10 milijuna kuna, ali želimo kandidirati za još veće turnire. Radit će se i dalje na marketingu kako bi Savez došao do financijskih sredstava. Nama su najvažnije male sredine, one stvaraju igrače, a muče se s financijama. Bitno je njima pomoći, zato smo i naručili robote za male klubove. Također, cilj u novom mandatu je ostvariti još internacionalnih suradnji. Zvao nas je Singapur, kontaktiramo i sa Švedskom i Engleskom. Kreću pripreme za Svjetsko prvenstvo, u Opatiju će doći puno inozemnih reprezentacija i igrača, koje žele s nama trenirati. Situacijom u Hrvatskoj nisam nešto prezadovoljan. Osnovne škole nemaju organizirani stolni tenis, djeca se ne bave sportom. Najvažnije je širiti bazu sporta. Istodobno, potrebno je stolni tenis osigurati na svim hrvatskim otocima. Stolni tenis je jedan od najljepših sportova u svijetu, a nakon 40-te godine i najzdraviji - kazao je novi stari predsjednik Zlatko Pospiš.
- Osvrnuo bih se na mandat od 2015. do 2019. U tom razdoblju odradili smo dosta velikih, međunarodnih natjecanja. Organizirali smo omladinsko Europsko prvenstvo. Uspjeli smo financijski posložiti savez, došli smo do skupe opreme, do stolova, i vrlo dobrog ugovora. Na osnovu velikih natjecanja uspjeli smo zainteresirati velike firme da ostanu s nama. Mediji su nas također podržavali. Stvorila se odlična ekipa u Varaždinu koja radi omladinski turnir. Što se tiče financijskog dijela Savez ovog trenutka nije nikome dužan. Trudimo se dati jači doprinos onim sredinama koje ulažu u djecu i struku. U četiri godine organizirali smo dva tečaja za trenere stolnog tenisa, uspjeli smo školovati četrdesetak trenera koji sad po zakonu mogu raditi u stolnom tenisu. Nažalost, i dalje su u tijeku tri-četiri sudska procesa iz prošlosti koja moramo zaključiti. Prvi put u povijesti potpisali smo sporazum s Narodnom Republikom Kinom u kojem se otvaraju mnoge mogućnosti za stolni tenis. Volio bih uspjeti u namjeri da u Hrvatsku dovedemo 5-6 stručnjaka iz Kine, a oni će biti raspoređeni u vašim sredinama. Na ovaj način možemo učiti od najboljih, a Kina je najbolja u stolnom tenisu. Volio bih da sljedeće četiri godine proteknu u suradnji, poštovanju i sportskom rivalitetu. Kao u svakoj organizaciji postoje ponekad problemi i nesuglasice koje ćemo pokušati maksimalno ublažiti - kazao je direktor Saveza Renato Čengić.


Inače, za vrijeme Skupštine članovima su se obratili mnogobrojni gosti. 
- Ova Skupština je odraz snage i zajedništva. Kada pratim skupštine drugih saveza ovakva situacija je rijetka. Vi ste poznati u cijelom svijetu. Želim vam odličan rad u sljedećem mandatu - istaknuo je dugogodišnji sportski djelatnik Aleksandar Kocijan i budući član novog IO-a.
- Pozdravljam sve skupštinare i zahvaljujem se Zlatku Pospišu što me pozvao. Drago mi je što vas ima u ovolikom broju. Karate i stolni tenis imaju jako puno toga zajedničkog, koncentracija, želja za uspjehom… U jako malo vremena, kod oba sporta, potrebno je donijeti ključne odluke i poteze. Stolni tenis je sport koji je imao legendarne sportaše, s nama je i naša olimpijska pobjednica Sandra. Savez je homogen, lako se dogovarate i ne troši se vrijeme za lobiranje - istaknuo je Ante Čutura, ispred Karate saveza.
- Veliko mi je zadovoljstvo biti danas ovdje i pozdraviti vas u ime Hrvatskog olimpijskog odbora. Veza sa HSTS-om je neraskidiva jer je upravo stolni tenis sport koji je s nama od osnivanja HOO-a. Vjerujem da će ova skupština proći u dobrom tonu te se nadam da će sve odluke biti donesene u smjeru razvoja stolnog tenisa. Što se tiče lokalnog razvoja dosad smo mnogo surađivali. Stolni tenis se posebice brine za razvoj sporta u manjim sredinama, ali i na otocima - kazao je Siniša Krajač, ispred HOO-a, te dodao kako je glavni cilj HOO-a skrbiti u športu na lokalnoj razini.
- Jako mi je drago da sam ovdje. Ja sam 'dijete' HSTS-a, koji je za mene napravio neizmjerno puno. Naš tajnik me zna cijeli život, otkad sam bila malo i nemoguće dijete. Savez je bio sa mnom u svim mojim fazama, od djetinjstva do kasnijih godina. Bili su uz mene i kada sam nastradala, a naučili su me svemu što ja jesam. Obožavam djecu i obožavam radit sa mladima, moja je želja pomoći u tom dijelu savezu - kazala je Sandra Paović.
Predsjednik Hrvatskog paraolimpijskog odbora Ratko Kovačić se zahvalio na suradnji između HSTS-a i paraolimpijaca te sve prisutne da u klubove što više uključuju osobe s invaliditetom te svima zaželio sreću.