U Beogradu kreće omladinsko Europsko prvenstvo

ETTU

Danas u Beogradu ekipnim natjecanjima počinje 64. omladinsko Europsko prvenstvo (6.-15. srpnja).

U odnosu na prošlogodišnje EP u Varaždinu, koje je održano u dva dijela i pod strogim mjerama, ove godine kadeti i juniori će u arenu u isto vrijeme. 
Naši juniori (Ivor Ban, Borna Petek, Leo Vekić, Rino Vidan i Luka Zlatkov) kreću iz I. divizije i skupine C, gdje su još Belgija, Mađarska i Norveška. Cilj je biti prvi ili drugi u skupini, a o prvom mjestu trebao bi odlučivati susret s Belgijom.
-Što se tiče skupine mislim da je relativno jedna od lakših skupina, pogotovo što su i Norvežani i Mađari oslabljeni odnosno njihovi glavni igrači su izašli prošle godine. Odigrali su prošle godine zadnje Europsko prvenstvo. Što se tiče Belgije mislim da nam je to prvo četvrtfinale odnosno prva šansa za medalju jer ako se pobijedi Belgija imamo veliku šansu za medalju. Naravno, ovisit će o ždrijebu i reprezentacijama s kojima ćemo igrati, ali ima još pet, šest opasnih reprezentacija. Nama pogotovo ako mi ne budemo na visokom nivou - objasnio je Željan Gaćina, izbornik juniora. Podsjetimo, prošlog ljeta u Varaždinu juniori su na korak od medalje poraženi od Španjolske s 3:2.
Juniorke (Hana Arapović, Bruna Borovec, Zrinka Rebić i Ivona Štriga) kreću iz I. divizije, a u skupini D su s Njemačkom, Mađarskom i Litvom.
-U našoj grupi se izdvaja kvalitetom Njemačka. Nadam se boljem plasmanu nego na prošlom omladinskom EP u Varaždinu. U pojedinačnom dijelu Hana bi trebala biti nositelj od 5 do 8 mjesta i nadam se da će nastaviti slijed uspješne sezone (Bundesliga, Seniorsko prvenstvo Hrvatske...). I ostale naše igračice su u ovoj sezoni igrale dobro i nadam se da će tu dobru igru pokazati opet i u Beogradu - kazao je Darko Arapović, izbornik juniorki.
Kao i kod juniora obje hrvatske reprezentacije startaju iz I. divizije. Kadeti (Gabriel Marjanović, Deni Vale, Andrej Mrkić) su u skupini D s Poljskom, Švedskom i Bugarskom.
-Dečki su prve godine još, čak je Deni mlađi kadet zadnja godina tako da za njih još ima vremena. Ovo će biti jedno lijepo iskustvo za njih. Nadamo se da će to onda uroditi plodom idućih godina. Ove godine bi bilo jako lijepo da opstanemo u I. diviziji, makar realno što se tiče rezultata ove godine ne idemo po neki veliki rezultat. Među prvih 16 teško da ćemo završiti natjecanje. Nekakva očekivanja su 20.-25. mjesto. Mislim da bi to bilo realno, sve iznad toga bih rekao da bi bilo neočekivano - istaknuo je Luka Vrančić, trener kadeta.
Kadetkinje (Neva Gojković, Victoria Pustaj, Nikolina Miličević i Larisa Putigna) su u skupini D s Francuskom, Španjolskom i Turskom.
-Ne znam kakva su očekivanja jer su nam reprezentacije nepoznanica. Konzultirao sam se s Darkom Arapovićem. Znamo da je Francuska jaka, Španjolska da bi mogla bit' jaka, ali Turska je nepoznanica i za mene i za Darka tako da ćemo vidjet. Imamo tri igračice koje su ulazno godište. Naš cilj je da damo svoj maksimum , igrati svaki poen maksimalno pa kako bude - rekao je trener kadetkinja Dragan Knežević.
Inače, Srbija će, uključujući i bivšu državu, treći put ugostiti najbolje mlade stolnotenisače i stolnotenisačice Europe. Nakon 1988. i 2003. Novi Sad je trebao treći put biti domaćin omladinskog Europskog prvenstva, ali uvjeti u dvorani nisu bili zadovoljavajući tako da će se ovo natjecanje prvi put održati u Beogradu u Štark areni. Zbog svima poznatih razloga neće biti Rusa i Bjelorusa, a ukupno će se u U-19 konkurenciji natjecati 38 muških i 37 ženskih ekipa u 10 skupina, dok će u U-15 konkurenciji igrati 37 muških ekipa u 10 skupina i 30 ženskih ekipa u 8 skupina. U pojedinačnom natjecanju ukupno je 267 stolnotenisača i 252 stolnotenisačice.

Raspored - srijeda, 6. srpnja
11.10 Švedska - Hrvatska (kadeti)
11.10 Hrvatska - Litva (juniorke)
13.20 Hrvatska - Norveška (juniori)
13.20 Francuska - Hrvatska (kadetkinje)
17.30 Njemačka - Hrvatska (juniorke)
17.30 Bugarska - Hrvatska (kadeti)
19.40 Hrvatska - Turska (kadetkinje)
19.40 Belgija - Hrvatska (juniori)

Europski prvaci iz Varaždina 2021.
Juniori
Ekipno - Poljska
Pojedinačno - Kay Stumper (Njemačka)
Parovi - Samuel Kulczycki/Maciej Kubik (Poljska)

Mješoviti parovi - Alexis Lebrun/Camille Lutz (Francuska)

Juniorke
Ekipno - Rumunjska
Pojedinačno - Elisabet Abraamian (Rusija)
Parovi - Elisabet Abraamian/Natalia Malinina (Rusija)

Kadeti
Ekipno - Francuska
Pojedinačno - Felix Lebrun (Francuska)
Parovi - Felix Lebrun/Flavien Coton (Francuska)

Mješoviti parovi - Milosz Redzimski/Wiktoria Wrobel (Poljska)

Kadetkinje
Ekipno - Njemačka
Pojedinačno - Annett Kauffmann (Njemačka)
Parovi - Annett Kaufmann/Bianca Mei Rosu (Njemačka/Rumunjska)


EYC Belgrade U19boys 2 10f63 x 0x0
EYC Belgrade U19GIRLS 2 9378e x 0x0
EYC Belgrade U15BOYS 2 4e70d x 0x0
EYC Belgrade U 15GIRSL 2 77f59 x 0x0