IN MEMORIAM Viktor Fiolić

Viktor Fiolić rođen je 19. siječnja 1932. u Zagrebu, gdje je završio gimnaziju i fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije. Na tom fakultetu je stekao doktorat znanosti iz područja kemijske tehnologije.

Cijeli svoj radni vijek je radio u Chromosu i INI. Početak ljubavi prema stolnom tenisu i veza sa športskim parkom Mladost kreće od 1948. godine kada se kao gimnazijalac priključio športskoj radnoj brigadi koja je radila u izgradnji bazena. Priključio se športskom društvu Mladost 1950. kada je stolnoteniska sekcija održala godišnju skupštinu, da bi od 1952. godine bio stalni član stolnoteniskog kluba Mladost do svog odlaska sa mjesta predsjednika kluba 2002. godine.

Od 1969. godine je vodio klub Mladost kao predsjednik, a u razdoblju od 1975. do 1985. klub je osvojio velike trofeje. Da bi se ostvarili veliki rezultati pokrenuo je inicijativu za dovođenjem profesionalnog trenera tako da je 1977. u klub došao pokojni Zlatko Novaković. Njegova vizija je bila da u klub moraju doći samo najbolje igračice kako bi se uz trenera Novakovića stvarali veliki rezultati. Kroz cijelo vrijeme vođenja kluba preko 30 godina, u klubu su bile ikone stolnog tenisa: Mirjana Resler, Irena Čordaš, Đurđa Duganić, Branka Batinić, Dubravka Fabri, Jasna Bernardić, Amela Fazlić, Jasna Fazlić, Mirela Šikoronja, Sandra Sušilo, Eldijana Aganović, Tamara Boroš, Andrea Bakula. Također su u klubu bile Ljerka Šimić, Dajana Starjački, Irena Rukavina, Suzy Aničić, Jasmina Ozimec, Gordana Šišak, Dubravka Šišak, Sandra Sever, Bruna Kocijan, Xu Hong(Kina), Veronika Pavlović(Bjelorusija), Sanja Pongrac, Sandra Živolić, Andrea Bobetić, Kristina Santaj, Tea Božičković, Hu Jufeng(Kina).

Osim Zlatka Novakovića, u klubu su treneri bili pokojni Marijan Odorčić, Davor Kvesić, Neven Cegnar, Roman Pleše i Mirela Šikoronja. Inicijativom i izrađenim projektom Viktora Fiolića izvršena je dogradnja kata u dvorani Lovro Ratković , a vezano za organizaciju Univerzijade 1987. Dvorana je bila otvorena 1985. godine tako da je klub dobio novu, veću i bolju dvoranu. Krasila ga je velika ljubav prema klubu u kojem je proveo preko 50 godina. -Ono što je sigurno ostavilo traga u klubu Mladost je suradnja sa pok. Lovrom Ratkovićem.
I jedan i drugi su bili više zajedno i u klubu nego sa svojim suprugama i djecom - rekao je Žarko Ratković, dugogodišnji član kluba i bivši glavni tajnik HSTS-a.

IMG 20220516 171338
Fiolića se prisjetila i legenda kluba Branka Batinić:
-Vijest da nas je gospodin Fiolić napustio zatekla me na našoj „Mladosti“ na treningu, u dvorani koju je g. Fiolić izgradio svojim radom. Bio je predsjednik Mladosti u vrijeme najvećih klupskih uspjeha i dostignuća. Brinuo se za rješavanje naših stambenih problema, za nadogradnju dvorane, za našu edukaciju, a mi smo mu pokušali vratiti tu ljubav i brigu dobrim igrama i rezultatima. U vrijeme g. Fiolića kao predsjednika Mladosti, klub je bio institucija koju su svi gledali s poštovanjem. Druga tužna vijest u samo nekoliko mjeseci nakon što nas je napustio i trener Zlatko Novaković. Dva velikana iz zlatnog doba kluba. Iskrena sućut obitelji.

Pod njegovim vodstvom ostvareni su najveći uspjesi kluba Mladost:
-1978. i 1980. prvaci Kupa velesajamskih gradova Europe u sastavu Branka Batinić, Dubravka Fabri, Jasna Bernardić i trener Zlatko Novaković
-1982. finale Kupa prvaka Europe u sastavu: Branka Batinić, Dubravka Fabri, Jasna Bernardić, Amela Fazlić i trener Zlatko Novaković
-1988. polufinale Kupa prvaka Europe u sastavu Amela Fazlić, Jasna Fazlić, Sandra Sušilo, Mirela Šikoronja i trener Zlatko Novaković
-2000. polufinale Kupa Prvaka Europe u sastavu: Eldijana Aganović, Andrea Bakula, Veronika Pavlović, Andrea Bobetić i trenerica Mirela Šikoronja

Tijekom njegovog vođenja kluba, dobio je sportska priznanja:
-1981. Trofej Mladost-za najboljeg športskog djelatnika
-1982. Trofej Stolnoteniskog saveza Hrvatske
-1993. Trofej Hrvatskog olimpijskog odbora
-2007. Trofej Sportskog saveza grada Zagreba

Kao stolnoteniski djelatnik u Hrvatskom stolnoteniskom savezu je obnašao razne dužnosti, od člana Izvršnog odbora do predsjednika Nadzornog odbora, Bio je jedno vrijeme i predsjednik Stolnoteniskog saveza Zagreba. U mandatnom razdoblju od 2016.-2020. bio je Predsjednik Nadzornog odbora Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

-Sa ponosom ističemo da smo stolnotenisko vrijeme u Crikvenici proveli zajedno, družeći se za zelenim stolom, slušajući njegove savjete od onih najmlađih do najstarijih članova. Nikada nas nije zaboravljao i bio je tu kad god je trebalo. S ponosom ćemo čuvati uspomenu na dr. Viktora Fiolića - napisala je povodom njegove smrti Dubravka Pobor iz STK Crikvenica.