IN MEMORIAM Zlatko Novaković

Zlatko Novaković rođen je 19. rujna 1945. u Zagrebu. Kao aktivan igrač započeo je karijeru u STK Dubrava koji se natjecao u hrvatskoj ligi, da bi od 1967. bio u matičnom klubu trener volonter punih 10 godina.

Od 1977. radi profesionalno u HASTK Mladost te je u klubu ostao sve do jeseni 1991. Bilo je to vrijeme Branke Batinić, Jasne Fazlić, Dubravke Fabri, Jasne Bernardić, Amele Fazlić, Mirele Šikoronje i Sandre Sušilo.Osvojene su dvije titule Kupa sajamskih gradova Europe 1978. i 1980. U Kupu prvaka Europe izboreno je finale. Pod njegovim vodstvom ekipa je postala 11 puta prvak bivše države. Branka Batinić osvaja 1984. na Europskom prvenstvu tri medalje i to srebrnu pojedinačno i u paru te broncu u mješovitim parovima sa legendom Dragutinom Šurbekom. Istu medalju u mješovitom paru sa Šurbekom ponovno je osvojila i na Europskom prvenstvu 1986. godine.

-U vezi tužne vijesti da nas je napustio Zlatko Novaković želim se osvrnuti na zajednički rad s njim. Prvi kontakt sa Zlatkom je bio 1970. godine kada je radio kao trener u Dubravi. Krajem 1976. godine došao je kao mladi trener u HASTK Mladost kada sam i ja došla kao mlada igračica. Zajedno smo gradili instituciju Mladost uz igračice Dubravku Fabri i Jasnu Bernardić. Moja suradnja sa Zlatkom je trajala 20 godina od 1975.-1995.godine. Sve svoje najveće rezultate osvojila sam s njim. Na moj današnji rad kao trenera on je imao veliki utjecaj jer sam od njega usvojila mnoga trenerska znanja i vještine. To je bilo najljepše vrijeme koje sam provela u Zagrebu uz suradnju koja je bila puna uspjeha.Tužna vijest za hrvatski sport, za hrvatski stolni tenis i za mene osobno. Nakon što nas je napustio legenda Dragutin Šurbek, moj dubl partner, sada nas je napustio trener s kojim sam ostvarila najveće rezultate. Izražavam iskrenu sućut HSTS-u koji je izgubio velikog trenera - rekla je Branka Batinić.

Zlatko je bio više godina i član stručnog stožera ženske stolnoteniske reprezentacije Jugoslavije kada je Jasna Fazlić osvojila brončanu medalju u parovima na Olimpijskim igrama u Seoulu 1988. godine. Po završetku Olimpijskih igara 1988. postao je izbornik ženske reprezentacije te je tu dužnost obnašao do 1991. i raspada bivše države. Formiranjem hrvatske stolnoteniske reprezentacije, 1992. godine postaje izbornik ženske vrste u kojoj surađuje s trenerom Nevenom Cegnarom.

-Što se tiče Zlatka i njegove prerane smrti, mogu samo reći da sam uz Zlatka proveo 37 godina zajedno radeći i to još iz vremena dok je on bio trener HASTK Mladost (kojeg sam zapravo naslijedio 1992. njegovim odlaskom u Njemačku). Nakon toga smo zajedno radili u HSTS-u kao treneri reprezentacije (on muške, a ja ženske), a naša posljednja etapa suradnje je bila od 2007. do 2019., njegovim trenerskim radom u “Aspire Center” - Doha. Osobno mislim da Zlatkov ukupni stolnoteniski opus koji je ostvario u Hrvatskoj (još na početku i u “STK Dubrava”), te njegova ostvarenja i na klupskom i reprezentativnom planu, spadaju u red najvećih u Hrvatskoj ikada. Žalim samo što mu je teška bolest oduzela mogućnost da još uživa na svojoj Šolti. Beskrajno sam tužan jer Zlatkovim odlaskom smo izgubili jednog velikog trenera i čovjeka koji je stvorio i odgojio mnogo velikih igračica i igrača u Hrvatskoj, ali i inozemstvu - naglasio je Cegnar.

Godinu nakon odlazi u Njemačku gdje je do 1997. godine trenirao tri kluba Bundeslige. Po povratku u Hrvatsku iste godine postaje izbornik muške reprezentacije i tu dužnost obnaša do 2007. godine. U to vrijeme radio je sa slijedećim igačima: Zoran Primorac, Roko Tošić, Jiang Weizhong, Ivan Juzbašić, Dragutin Šurbek, Ronald Ređep, Jakov Krivić, Tomislav Japec, Tomislav Zubčić, Tomislav Kolarek, Tan Ruiwu i Andrej Gaćina.

U dva navrata sudjelovao je na Olimpijskim igrama, 2000. u Sydneyju i 2004. u Ateni. Pod njegovim vodstvom Zoran Primorac osvaja broncu pojedinačno na Europskom prvenstvu 1998. u Eindhovenu te u istom gradu, 1999. na Svjetskom prvenstvu, broncu u paru sa Vladimirom Samsonovom. Na Europskom prvenstvu u Bremenu 2000. godine osvaja pojedinačno 2. mjesto, a Roko Tošić broncu u mješovitim parovima sa Sandrom Paović. Na Europskom prvenstvu u Zagrebu 2002. i Aarhusu 2005. Primorac je osvojio broncu pojedinačno.

-Što reći o Zlatku. Bio je u prvom redu veliki gospodin. Nikada nije sebe stavljao u prvi plan, uvijek je mislio na druge. Veliki pedagog, poznavao je ljudsku psihu te je imao jako dobar odnos s igračima. Bio je veliki trener i prijatelj. Jako će mi nedostajati - istaknuo je Zoran Primorac.

Na završetku izborničkog mandata muška stolnoteniska reprezentacija osvojila je srebro u Beogradu na Europskom prvenstvu. Na istom prvenstvu Tan Ruiwu je u paru s Blaszczykom osvojio srebrnu medalju.

Izuzetne suradnje sa Zlatkom Novakovićem prisjetio se i bivši glavni tajnik HSTS-a Žarko Ratković.
-Kada sam primio informaciju da je umro Zlatko Novaković, kroz glavu su se vraćale slike suradnje sa njim kada sam bio tajnik i predsjednik HASTK Mladost od 1988.-1991. te od 1992. do 2007. kada sam bio glavni tajnik HSTS-a. Bio je miran i staložen čovjek s kojim sam radeći u HSTS-u provodio dane i dane kako bi se ostvarivale aktivnosti koje su donosile vrhunske rezultate. Njegovi rezultati govore da je stolnoteniska obitelj izgubila velikog trenera. Zlare, hvala ti još jednom na izuzetnoj suradnji iza koje su ostale nezaboravne uspomene.

Zlatko Novaković 2007. odlazi, kao iskusni stolnoteniski stručnjak, raditi u Katar u Aspire akademiju gdje je radio sve do 2017. godine. Na kraju treba istaknuti da rezultati igračica i igrača sa kojima je radio najbolje govore o njemu i o velikoj trenerskoj karijeri.

Zlatko Novaković

Novaković i Čordaš 2