Ban i Arapović u subotu startaju na SP-u

Svjetsko prvenstvo za juniore i kadete startalo je ekipnim natjecanjima u četvrtak, a pojedinačni dio kreće u subotu, 4. prosinca.

Hrvatska u portugalskom gradu Vila Nova de Gaia ima dvoje predstavnika, Ivora Bana i Hanu Arapović. Prvog dana na rasporedu su mečevi u parovima i mješovitim parovima.
U pojedinačnom dijelu Ban u 1. kolu igra s Nijemcem Rindererom, a ako prođe čeka ga bolji iz susreta Portugalca Lija i Slovaka Klajbera. Ban i Mađar Andras otvaraju sa Slovacima Delinčakom i Klajberom, a ako prođu čekaju ih Kinezi Xiang Peng i Zeng Beixun ili iransko-tajvanska kombinacija Shams i Feng Yi-Shin. U miksu naše dvoje predstavnika u 1. kolu idu na Slovake Klajbera i Illasovu. U slučaju da prođu dalje čekaju ih poljsko-turska kombinacija Kubik i Harac ili Japanci Shinozuku i Kihara.
- Što se tiče pojedinačnog dijela moglo je biti puno gore, tako da smo zadovoljni. Dobio je igrače s kojima je već igrao i pobjeđivao. Dao Bog da dođemo do četvrtfinala i tog Kineza, iako ni on nema baš lagan ždrijeb. Zeng Beixun je jedan od tih kojih se zna 'stisnuti', no tko zna što se dogodilo u dvije godine koliko ga nismo vidjeli. U parovima je teži raspored. Ako prođemo Slovake idemo vjerojatno na Kineze. No, ne treba trenutno previše o tome razmišljati. U miksu nas čekaju Slovaci. S njima smo igrali na omladinskom EP i relativno ih lagano dobili. Sljedeća runda, vjerojatno, nudi Japance. Nezgodan par, Kihara je Top 50 na svijetu, no kao što sam već ranije rekao idemo korak po korak - istaknuo je izbornik Željan Gaćina.
Arapović ždrijeb nije previše mazio. U 1. kolu ide na Kineskinju Wu Yangchen, a u slučaju pobjede čeka je bolja iz susreta Portugalke Matos i Njemice Pranjkovic. U parovima nastupa sa Šveđankom Muskantor, a otvaraju protiv Portugalki Matos i Santos. Sljedeća runda nudi rumunjsko-talijanski par Zaharia i Laurenti ili Japanke Kiharu i Ojio. Japanke su visoko rangiran par i to na seniorskoj svjetskoj rang listi. Naime, Kihara je 53. na svijetu, a Ojio 99. 
- Zaderova je morala odustati od SP-a zbog povrede tako da će Hana igrati sa Šveđankom, koja je upala kao zamjena, ali je također dobra igračica. No, imamo drugih problema jer se nedavno Hana povrijedila, iskrenula zglob, te na SP idemo s puno nepoznanica - kazao je izbornik Darko Arapović te dodao.
- Sezona je bila dobra, iza nje su odlični nastupi u Bundesligi, kao i na juniorskom Europskom prvenstvu i onom do 21 godine. Svjetsko prvenstvo bi bilo velik izazov i da je potpuno zdrava, a kamoli sada. Prilagodili smo treninge, uključili nekoliko stručnjaka kako bi se što prije oporavila. Vidjet ćemo kako će reagirati - zaključio je Arapović.