Gaćina: Svaki meč je posebna priča

Lani je u ožujku Andrej Gaćina osvojio svoju devetu titulu prvaka Hrvatske.

I tada je ustvrdio da se vidimo i sljedeće godine. I održao je riječ, u Vrsaru će braniti titulu, iako se ne slaže da je jednom rukom na peharu namijenjenom pobjedniku.
- Ma nikako, ne možemo to reći. Ima tu dosta kandidata, dečki iz reprezentacije igraju dobro, bit će neizvjesno - prve su riječi Gaćine te je još jednom potvrdio koliko voli ovaj sport.
- Igrat ću državno dok god ću moći i dok ću smatrati da sve to ima smisla. Sad sam ulovio period gdje sam zdrav, nadam se da će tako i ostati.
Kakav je osjećaj ganjati desetu titulu?
- Drugačiji je osjećaj nego na početku priče, a ovo državno mi je odlično došlo kao priprema za europski Top 16. Neće tu biti mnogo jakih mečeva, možda 2-3, ali u svakom slučaju meni zanimljivo jer sad nemam nikakvih inozemnih natjecanja, a liga mi starta tek u listopadu. Bit će mi to test prije nastupa na Top 16. Ok, nije to pravi test, svi se predobro poznajemo, ali ipak je to službeni nastup, bit će drugačije nego na treninzima.
Koliko mu to poznavanje suparnika pomaže ili odmaže u arenama.
- Ako se suparnici znaju razlike u kvaliteti se za čas istope. Naviknu se igrači na lopte, tako da u tim trenucima dolazi do izražaja tko je mudriji.
Znači da ste vi proteklih godina bili najmudriji?
- Pa dobro, ja sam određeni broj godina ipak bio malo iznad kvalitetom u odnosu na domaću konkurenciju, ali u zadnje 2-3 godine Pucar se dignuo, sada su naši mečevi uvijek 50-50. No, ta kvaliteta ti ništa ne znači ako to ne pokažeš za stolom. Suparnik bolji otvori i odmah mu krila narastu, omjeri se vrlo brzo mijenjaju. Možda je ključ u provedbi taktike u određenim važnim trenucima. Jer nas nekoliko smo gotovo svi slični igrači, nemamo nekog izrazitog sporog igrača ili brzanca. I onda je u tim odlučnim trenucima važno tko je odlučniji, tko se bolje snađe...
Je l' mu prednost, u odnosu na konkurenciju, što ima brdo osvojenih titula?
- Ne smatram to prednošću, svaki meč je posebna priča za sebe. Ako tako shvaćaš svaki meč onda je moguće toliko puta osvajati. Kao i Timo Boll koji je osvojio osam titula europskog prvaka.
Znači vi ste hrvatska inačica Timo Bolla?
- Da, da, jači sam od Bolla, ali u Hrvatskoj ha, ha. Moram zeznuti rekord od Jean-Michel Saive. Ako se ne varam, on je osvojio 23 naslova belgijskog prvaka. Znači da ću igrati negdje do 55. godine ha, ha - zaključio je Gaćina u veselom tonu.
Zdrav je, dobre volje i opušten. Ima dobre preduvjete za još jedan trofej u svojoj bogatoj karijeri.