Varaždin i dalje na karti svjetskog stolnog tenisa

Preko 30 novih turnira u 2021. pružit će mladim igračima priliku da se razvijaju i započinju svoju profesionalnu karijeru.

Serija WTT za mlade zamijenit će dosadašnji ITTF World Junior Circuit, a novi će sustav bit će podijeljen na dva nivoa - WTT Youth Contender i WTT Youth Star Contender.
Ono što je nama posebno zanimljivo da su Hrvatska i Varaždin opet biti na svjetskoj karti turnira za mlade. Dosadašnjih godina grad Varaždin se ustabilio kao odličan domaćin turnira za mlade, Croatia Open je u organizaciji STK Varaždin i HSTS-a rastao iz godine u godinu te dogurao do najvećeg nivoa. Dovoljno je reći da je bio jedini turnir takve jačine u Europi!
U novoj sistematizaciji turnira Varaždin će od 4. do 10. rujna 2021. biti domaćin turnira kategorije WTT Youth Contender, a ono što je zanimljivo da će u istom periodu isti turnir igrati u slovenskom gradu Otočecu. Ne, nije zabuna, već se do te ideje došlo dogovorom ITTF-a, Slovenskog stolnoteniskog saveza i Hrvatskog stolnoteniskog saveza. Naime, zbog pandemije COVID-19 većina turnira će se razdvajati odnosno prvo će se igrati ženski dio turnira, slijedit će dan odmora pa potom muški dio turnira. Hrvatska i Slovenija su to riješile domišljatije. Kako bi smanjili troškove smještaja i putovanja te omogućili igračima sudjelovanje na više događaja u Sloveniji će se prvo igrati ženski dio, a istovremeno u Hrvatskoj muški dio. Nakon tri dana igrači će zamijeniti lokacije, odnosno u Sloveniji će se igrati muški dio, a kod nas ženski dio.
Novost je i da će velika većina WTT turnira za mlade uključivati dobne kategorije U11, U13, U15, U17 i U19. Svaki igrač moći će igrati najviše dva pojedinačna natjecanja i jedno natjecanje u parovima (samo u kategorijama U-15 i U-19), ako će raspored to dopuštati. Natjecanja u mješovitim parovima i ekipna natjecanja su izbačena zbog sigurnosnih razloga. Ukupno će se u kategoriji WTT Youth Contender održati 27 turnira u 2021., prvi će biti 6. svibnja u Portugalu, a posljednji 12. studenog u Izraelu.
Sljedeća razina je serija WTT Youth Star Contender, koja će biti rezervirana za kremu omladinskog svjetskog stolnog tenisa. Učinci i bodovi na svjetskoj ljestvici osvojeni na natjecanjima WTT Youth Contender određivat će tko će se kvalificirati za WTT Youth Star Contender. Ukupno bi se trebalo održati pet takvih turnira, prvi će biti na rasporedu 18. svibnja 2021 u Tunisu, a posljednji 19. listopada 2021. u Poljskoj. Na turnirima WTT Youth Star Contender bit će i puno veći nagradni fond, ukupno će se raspodijeliti 17 tisuća američkih dolara. Također, na Star Contender turnirima i sama produkcija turnira bi trebala biti na mnogo većoj razini, a sudjelovat će po 32 dječaka i djevojčice po kategorijama.
Treba imati na umu da je kalendar turnira podložan promjenama zbog pandemije COVID-19 te da postoje razna ograničenja po pitanju putovanja. Iz WTT-a preporučuje svim sudionicima da svoje putne planove približe datumima događaja i naprave fleksibilnije planove putovanja.

Detaljan raspored WTT Youth turnira 2021.