Ivana Malobabić vodeća igračica Austrijske lige

Österreichische Tischtennis Bundesliga/ RAGGIO DORATO PHOTOGRAPHY

Godinama je bila stožerna igračica Varaždina, a od ove sezone 'preselila' se u Austriju gdje je potpisala za CarinthiaWinds Villach.

Austrijanci definitivno moraju biti zadovoljni pojačanjem jer da nije Ivane Malobabić vjerojatno bi se borili za opstanak. Naime, 40-godišnja defanzivna igračica pruža odlične partije, ostvarila je 11 pobjeda u ligi i drži Villach na odličnom drugom mjestu. Najkorisnija je igračica lige, slijede je Yuan Liu (8-0), Pauline Vega 10-1, Margarita Baltušite (9-1), Karoline Mischek (9-1)...
Vodeći Linz AG Froschberg ima 6-0, Villach 5-1, a isti omjer pobjeda i poraza ima i trećeplasirani Kufstein. Kad kažemo da sama drži Villach u vrhu nismo daleko od istine. Naime, Ivanina ekipa od početka sezone ne može računati na dvije važne igračice, Austrijanku Amelie Solju i Ruskinju Ludmilu Kiritsu.
- Ostala su nam još dva meča do kraja jesenskog dijela sezone, s prvoplasiranim Linz AG Froschbergom i trećeplasiranim Kufsteinom. Susret s Froschbergom je derbi, praktički tko dobije taj susret bit će jesenski prvak. No, i Kufstein je vrlo dobra ekipa, imaju dvije Mađarice i Čileanku Vegu, koja je 75. igračica svijeta. Nadam se da je iza nas teži dio sezone, jer bi nam se uskoro trebale pridružiti prva igračica Solja i treća igračica Kiritsu. To je važno za ligu, ali i za Ligu prvakinja koje će se igrati od 11. do 18. prosinca u Linzu - kazat će Malobabić koja već dulje vrijeme igra odlično.
Dogurala je do 181. mjesta na svijetu, što joj je renking karijere, te je druga hrvatska igračica na svjetskoj rang listi.
- Nadam se da ću nastaviti u tom ritmu te da će se suradnja s Villachom nastaviti. Jako sam zadovoljna s klubom, iako nisu lagana vremena. U Austriji je lockdown, policijski sat, ali, na sreću, profesionalni sport je izuzet iz tih mjera. Žao mi je što nema međunarodnih turnira, tješi me barem ta Liga prvakinja.
Ivana je unijela neke promjene u svoju igru.
- Vedran Vukelić me nagovorio da promijenim materijal na reketu te sam na forehand stavila gumu Hurricane. Trebalo mi je tri mjeseca da shvatim kako trebam igrati s tom gumom. Promjena se vidi na mojoj igri i sad sam izuzetno zadovoljna. Doradila sam stil igre i dobila neke stvari koje nisam mogla s europskim gumama.
U ligi je ostvarila 11 pobjeda, ako pridodamo Kup omjer joj je 15-1! Jedini poraz nanijela joj je odlična Liu Jia, inače europska prvakinja iz 2005.
- Pobijedila sam Li Qiangbing (3:1), koja je poznata kao 'ubojica' lovaca. Ne igra nekoliko godina za austrijsku reprezentaciju, ali je i dalje vrhunska igračica. To mi jedna od najvećih pobjeda u karijeri. Sviđa mi se austrijski način igranja lige, gdje se po vikendu odigraju dva ili tri susreta. Liga je jaka, dosta je bolja od naše, a ima mnogo dobrih igračica. Dobro mi je došla promjena nakon tridesetak godina hrvatskog prvenstva.
Malobabić nije jedina naša reprezentativka u ligi, od ove sezone u B ekipi Linza je i Hana Arapović.
- Čini mi se da se dobro snašla, dobro igra. Izgubila je od mene, ali to nije ništa čudno. Sve što je trebala to je i pobijedila.
Prati sve u Hrvatskoj, a ispričala nam je i jednu anegdotu.
- Petra Petek mi je poslala poruku da se vratim u Varaždin. Naime, otkako sam ja otišla iz kluba Petra je najstarija igračica. Pročitala je da je najiskusnija varaždinska igračica i to joj se nikako nije svidjelo. Želi još uvijek biti mlada i perspektivna ha, ha - zaključila je Malobabić.