Boroš: Biti izbornica Njemačke je čast i izazov

Nakon Olimpijskih igara u Tokiju, koje su odgođene za 2021. zbog pandemije COVID-19, Tamara Boroš preuzet će dužnost glavne trenerice ženskih selekcija Njemačke.

Veliko priznanje za našu legendarnu stolnotenisačicu, budući da je Njemačka najjača europska država u stolnom tenisu.
- Tri godine u centru, na papiru sam bila zadužena za internat, klince koji tu žive i treniraju, ali bavila sam se i juniorkama, pomagala sa seniorkama, svaki dan sam bila u dvorani. Ovo je možda zato i logičan slijed. Nijemci često nakon olimpijskog ciklusa rade promjene i slažu drukčije koncepcije. U utorak, kad je sportski direktor rekao djevojkama, nitko se nije previše iznenadio - istaknula je Boroš.
Tamara će na na toj dužnosti naslijediti Jie Schöpp, a do Olimpijskih igara obje će raditi s najboljim njemačkim seniorkama.
Boroš surađuje s njemačkim savezom od 2017. Kao igračica dugo vremena je bila najbolja europska stolnotenisačica i najveći suparnik Kineskinjama. Četiri puta je nastupila na OI, a najveći uspjeh joj je bronca na pojedinačnom Svjetskom prvenstvu 2003. u Parizu. Koliko je to velik rezultat govori podatak da je od 1995. Boroš jedina europska igračica koja ima medalju s pojedinačnog SP-a, a od 1973. to je pošlo za rukom samo još jednoj Europljanki. Od 2015. Tamara je članica Kuće slavnih ETTU-a.
- Bit ću glavna za ženski dio, glavni trener. Nakon ljeta 2021. bit ću samostalna. Moram priznati da sam sretna jer dobiti takvu priliku u reprezentaciji koja je praktički bez premca u Europi... To je velika čast i prilika, imam odlične uvjete, ali istodobno je i veliki izazov, te ću probati iskorustiti priliku. Velika je stvar da kao strankinja vodim Njemačku. O ciljevima nismo još konkretno pričali, ali zna se da kad je Njemačka u pitanju na svakom turniru ciljamo medalju. Bit će to velik izazov, jer dolazi do smjene generacija. Njihove dvije najbolje Kineskinje imaju 38 godina, ne zna se točno do kada će još igrati. I ovdje je, kao i svugdje u Europi, nedostatak mladih cura, što u broju, što u kvaliteti. Čeka me težak i izazovan posao. Rekli su mi da su svjesni da će biti teško ponoviti uspjehe u posljednjih 5-6 godina.
Na OI u Rio de Janieru, Njemačka je bila srebrna. Zato će njezin zadatak biti da ta smjena prođe što bezbolnije, da mlade cure što više napreduju i da se bore za medalje na EP-u. Njemačka je u fokusu cijelo vrijeme, pogotovo sljedeći olimpijski ciklus, no Tami itekako prati naš stolni tenis.
- Povratak doma je uvijek opcija. Htjela sam se prijaviti za izborničku dužnost naših seniorki, ali kad je to bilo aktualno znala da ću dobiti ovu ponudu pa sam odustala. No, povratak doma uvijek dobro zvuči, uvijek su otvorena vrata za tu opciju. Sada ću skupljati iskustvo, probati biti još kvalitetnija, te onda to svoje znanje donijeti u Hrvatsku. Na to možete računati - zaključila je Tamara Boroš.