Od rujna kreće licenciranje trenera, od prosinca novo osposobljavanje

novosti250410Od 2016. godine HSTS je unio novost po pitanju rada u trenerskoj struci. Naime, uvodi se licenciranje i kategorizacija trenera, a sve je biti objašnjeno u pravilniku koji se nalazi na stranicama HSTS-a. Nije to velika novost u sportu, ali je novost u stolnom tenisu. Koja bi trebala donijeti napredak u radu i osposobljavanju trenera. Sustav licenciranja krenut će od rujna, a Stručna komisija moli sve trenere da svu potrebnu dokumentaciju pošalju do 1. lipnja 2016 na HSTS.

- Po naputku Hrvatskog olimpijskog odbora, a sukladno Zakonu o sportu, Hrvatski stolnoteniski savez je jedan od rijetkih saveza koji nemaju izrađen sustav licenciranja. Kao predsjednik Stručne komisije dobio sam zadatak od izvršnog odbora HSTS-a za izradom licenci. U zajedničkoj izradi Nevena Karkovića, Gorana Munivrane, Renata Čengića, mene osobno i još nekih stručnjaka skupili smo određene materijale te je Stručna komisija -edukacijsko vijeće dalo završni prijedlog o licenciranju. Na posljednjem Izvršnom odboru saveza licence su jednoglasno usvojene, a njihovo primjenjivanje stupa na snagu odmah - istaknuo je predsjednik Stručne komisije Goran Radanović.
U startu svi će dobiti startnu licencu u skladu sa zatečenim stanjem školske stručne sportske spreme.
- Bitno je da se svi treneri koji rade u sustavu HSTS-a evidentiraju te dobiju odgovarajuću licencu shodno svom sadašnjem sportskom obrazovanju. Također, bitno je da se i dalje educira, uz naše najkvalitetnije trenere predavače, kako bi podigli nivo znanja naših trenera u Hrvatskoj. Isto tako Zakon o sportu nas obvezuje za evidencijom stručnog osoblja koji rade u sportu.
Kategorije i načini stjecanja dobivanja licenci propisane su u Pravilniku o licenciranju trenera, koji je objavljen na web stranici HSTS-a.
- Prva radnja koju treba napraviti je ispunjavanje trenerske pristupnice i s potrebnim dokumentima (navedeni u pristupnici na web stranici HSTS-a nap. a.) poslati na HSTS kako bi se utvrdilo početno stanje.
Visinu godišnje članarine i cjenovnik licenci te njihove obnove naknadno će odrediti Izvršni odbor HSTS-a. Osnovna je jednokratna godišnja članarina koje će svi treneri uplaćivati jednokratno kod registracije kluba za narednu sezonu.
- Stručna komisija-edukacijsko vijeće izdaje licence, a kako su one propisane pravilnikom točno se zna kada je obnova za pojedine licence i na koji način. Sve je utvrđeno u pravilniku tako da nema posebne komisije za to. Važno je napomenuti da licencu ne može dobiti onaj koji ne zadovoljava uvjete po pravilniku - zaključio je Radanović.
Također, vrlo važna vijest je da se otvaraju predprijave za novi ciklus obrazovanja trenera stolnog tenisa u suradnji sa Sportskim učilištem koje bi trebalo startati u prosincu ove godine.