Počinje EP u Rusiji, stolnotenisači otvaraju s Grčkom, stolnotenisačice s Azerbajdžanom

gacina austrija 2015U petak 25. rujna počinje Europsko prvenstvo, grad domaćin je Ekaterinburg, a prvi dio natjecanja rezerviran je za momčadski dio natjecanja. Nakon toga slijedi pojedinačni dio natjecanja, a završava se 4. listopada.

Naša muška reprezentacija branit će broncu s posljednjeg prvenstva u Portugalu, ali to neće biti nimalo lak zadatak. Osim što je braniti uvijek teže, za razliku od EP-a u Portugalu Hrvatska će biti oslabljena za neigranje Tan Ruiwua i Frane Kojića. Obojica su otkazala zbog zdrastvenih razloga. U skupini smo s Grčkom, Bjelorusijom i Češkom. Prvi susret Hrvatska igra sa Grčkom (10 sati), a isti dan čeka nas Bjelorusija (19 sati). U subotu se igra posljednji meč skupine protiv Češke (16 sati). Prve dvije reprezentacije idu dalje. Skupina je nezgodna, ali i bez dvojice spomenutih odsutnih igrača Hrvatska ima svojih aduta. Izbornik Zvonimir Korenić na raspolaganju ima Andreja Gaćinu, Tomislava Kolareka, Filipa Zeljka i Tomislava Pucara.
Kod stolnotenisačica je nešto drugačija situacija. Kreću iz druge divizije, što znači da neće biti u prilici boriti se za medalju. Ali, možda je to i za njih dobra stvar jer na EP šaljemo najmlađu reprezentaciju u povijesti hrvatskog stolnog tenisa, s obzirom da je najiskusnija Tian Yuan otkazala nastup. One bolje stvari za njih tek dolaze. U skupini smo sa Kosovom, Azerbajdžanom i Slovenijom. S prve dvije reprezentacije ne bi trebali imati problema, a Slovenija će nam biti najveća prepreka za prvo mjesto u skupini. Iako, u slučaju poraza možemo dalje s obzirom da u razigravanje idu prve dvje ekipe. Cilj je razvijanje reprezentacije, rezultatskih imperativa nema, naravno nitko se ne bi bunio ako bi osvojili jedno od prva dva mjesta na kraju natjecanja u Drugoj diviziji. Ta dva mjesta vodila bi sljedeće EP u viši rang, ali ni to ne mora biti točno jer vrlo je izgledno da će se za sljedeće prvenstvo igrati kvalifikacije. Izbornik Nikica Vukelja na raspolaganju ima Leu Rakovac, Mateju Jeger, Petru Petek i Ivanu Tubikanec. Otvaramo protiv Azerbajdžana (16 sati), dok sa Slovenijom (10 sati) i Kosovom (19 sati) igramo u subotu 26. rujna.
Inače, ovo EP će biti posebno po još jednoj inovaciji.  A to je što će se u Rusiji prezentirati europska stolnoteniska Kuća slavnih, a poznato je da će u nju zasad ući 19 stolnotenisača i 17 stolnotenisačica. Kasnije će se ta lista povećavati, a cilj je da se na tu listu dodaju i treneri koji su obilježii ovaj sport u Europi.