Ronald Ređep: Želja nam je napraviti međunarodni trening centar

STK STARR

Stolnoteniski klub Starr i Ronald Ređep u posljednje vrijeme su u velikoj ofanzivi. Prvo su organizirali meč kvalifikacija za EP između Hrvatske i Bjelorusije, od 3. ožujka u LifeClass termama Sveti Martin održat će se državno prvenstvo za seniore i seniorke, a nakon toga u utorak, 7. ožujka, Hrvatska će na istom mjestu odigrati svoj posljednji meč u kvalifikacijama za EP gdje su u skupini D zauzeli prvo mjesto...
- Ne bih rekao da smo sve preuzeli, već smo se dokazali te smo spremni, sve u suradnji s HSTS-om, uzeti velike i zahtjevne projekte. Želimo da ovakva natjecanja budu na nivou koji stolni tenis zaslužuje - objasnit će na početku priče Ronald Ređep alfa i omega kluba Starr.
I nije to sve, Starrovci su glavni organizatori regije Sjever, vode regionalni centar koji je vrlo važna stavka HSTS-u, a istodobno su na klupskom planu izuzetno uspješni na nekoliko kolosijeka.
- Zadovoljan sam dosad ostvarenim, u 2016. smo vratili europske utakmice u Varaždin, Starr je igrao 16 međunarodnih utakmica. Lani smo bili treći u premijernoj sezoni HEP Superlige, pokrenuli smo Amatersku stolnotenisku ligu. Meni osobno posebno drago je što smo intenzivirali , u suradnji s našim partnerima, rad Regionalnog centra. Od početka rada kluba znali smo što želimo, imali smo strategiju razvoja stolnog tenisa i bili smo spremni da moramo krenuti od samog početka bez obzira što naša regija Sjeverna Hrvatska, a posebno grad Varaždin, godinama stvarao odlične stolnotenisače u Hrvatskoj...
Osim stolnoteniske škole u Varaždinu rade u Beretincu gdje općina sufinancira termine za svoju djecu. Pomažu u radu škole u Sudovčini te imaju u planu pokretanje još dvije škole stolnog tenisa. Također, talentirani mladi igrači dolaze kod njih u Gradsko sportsku dvoranu Arena gdje tjedno imaju dva termina za svu ostalu djecu.
- Uz HSTS i naše partnere (LifeClass Sveti Martin, Arena Varaždin, grad Varaždin, Varaždinska županija) vodimo brigu o mladima iz ostalih klubova naše regije, koji nemaju profesionalni trenerski kadar i momčad u najvišem rangu natjecanja što je jako bitno. Svi klubovi iz regije Sjeverna Hrvatska dolaze u naš centar. U klubu kroz Regionalni centar trenira oko 35 mladih stolnotenisača koji su među boljima u svojim sredinama te dolaze kod nas na usavršavanje. Arena Varaždin i njezin upravitelj Neven Buljan prepoznali su potencijal i strategiju razvoja našeg kluba te nam osigurali prostor za trening i utakmice te održavanje velikih turnira. Svakako nam odlični uvjeti treninga u Areni i briga oko kluba omogućuju postizanje vrhunskih rezultata kluba.

Ove godine želimo ući u finale Hrvatske Superlige s čim bi bili zadovoljni. Ali, morate znati da nam borba za titulu nije prioritet

Što se tiče 'Regije' projekt je započeo još odavno...
- Prije nekoliko godina smo krenuli s organizacijom turnira za djecu iz klubova koji nemaju priliku putovati na turnire po Hrvatskoj. Uspostavili smo suradnju s tim klubovima gdje njihova djeca dolaze kod nas na zajedničke treninge.Također, posebno radimo s igračima koji visoko kotiraju na rang listama HSTS-a, klubova poput Ljubešćice, Igee, MGK Drave, Koprivnice, klubovi iz međimurske županije.... Za ove najmanje imamo turnire s drukčijim pravilima stolnog tenisa, gdje se odigra veći broj mečeva s mnogo različitih suparnika. Odigraju sedam do osam mečeva u dva sata, znači vrijeme jednog treninga, roditelji ih pričekaju i imaju cijeli vikend za obiteljske obaveze. Po meni to je jako dobra stvar, pogotvo za ove najmlađe.
Službeni turniri regije igrat će se po pravilniku HSTS-a. Regije će dobiti i veći naglasak u okupljanju i razvijanju mladih stolnotenisača.
- HSTS je uvidio da regijama treba dati na važnosti i sve će biti usuglašeno s njima. Takva natjecanja podići će zanimanje kod najmlađih te klubovima i roditeljima olakšati financijske izdatke, a istodobno neće uzimati previše vremena na putovanja.
Klupski dio, onaj seniorski pogon, ove sezone su gurali na četiri kolosijeka. Igrali su ETTU kup gdje su premašili očekivanja, izborili polufinale Srednjoeuropske Superlige s mladim domaćim igračima, a u domaćem prvenstvu napadaju dva trofeja. U kojima nisu bez šanse za uspjeh.
- Ove godine, ako sve bude po planu, želimo ući u finale Hrvatske Superlige s čim bi bili zadovoljni i što je jedna stepenica više nego lanjske sezone. Ali, morate znati da nam borba za titulu nije prioritet - začudio nas je Ređep.
Pomislili smo da je to zapravo bacanje dimne zavjese, zavaravanje suparnika te prebacivanja pritiska u tuđe dvorište, ali unatoč našim sumnjama čvrsto stoji kod svojih tvrdnji.
- Ove sezone imamo respektabilnu momčad, tu su Zeng, Zubčić, Horvat, Mabey i ja. Objektivno je očekivati finale HEP Superlige... Ipak, mi sve karte bacamo na polufinale Srednjoeuropske Superlige i susret s mađarskim Celldomolkom te kasnijim eventualnim finalom. To su utakmice koje nam nose potencijalne sponzore i partnere. Što se tiče eventualnog finalnog susreta s Libertas Marinkolorom vjerujem i znam da je sav pritisak na njihovim leđima. Oni moraju osvojiti prvenstvo i kup Hrvatske jer je to želja njihovog predsjednika i već su upisali naslove. Nekoliko puta su bili u finalu i nisu uspjeli. Prvi su favoriti, jedini su bez poraza u dosadašnjem dijelu, dok mi nemamo takvo opterećenje i moji igrači to znaju. Ponosan sam na igrače, njihov trud i zalaganje za klub te rezultate koje smo ostvarili.

Mi dobivamo vrlo mala sredstva od Zajednice športskih udruga grada Varaždina. Sigurno smo po tim sredstvima na dnu ljestvice hrvatskih prvoligaša. 

Što se tiče Srednjoeuropske Superlige Varaždinci će odsad nastupati u tom natjecanju pod imenom LifeClass RC Starr Varaždin. LifeClass im je već ove sezone pomogao u europskim nastupima kluba.
- Naš glavni menađer Matthias Landfried nam je jako pomogao u ovom marketinškom i sponzorskom dijelu pogotvo u ovim teškim vremenima za sport. Pripremio nam je put prema termama Sveti Martin s kojima smo potpisali ugovor o suradnji i to na obostrano zadovoljstvo.
Kakva je situacija sa sponzorima, gradom...?
- Mi dobivamo vrlo mala sredstva od Zajednice športskih udruga grada Varaždina. Sigurno smo po tim sredstvima na dnu ljestvice hrvatskih prvoligaša. No, promijenilo se vodstvo i trenutno imamo predsjednika koji je bio uspješni sportaš i razumije sport. Očekujemo ove godine sredstva koja nam pripadaju prema našem radu i rezultatima. U Varaždinu što se tiče sponzorstva tiče nije bajno. Godinama je sport počivao na gradskim jaslama, svi su se fokusirali na to, nije bilo strategije razvoja i sada se sve to vraća kao bumerang.
Rad i rezultati našeg kluba prepoznati su kod partnera izvan Varaždina.
- To se ponajviše odnosi na LifeClass terme Sveti Martin. Što se tiče Grada Varaždina i županije prate nas koliko mogu, prepoznali su naš rad i trud. Uostalom, jedan smo od vodećih sportova u gradu, lani smo dobili medalju Grada Varaždina, pa zlatnu plaketu od Zajednice športskih udruga. Našim nastupom u ETTU kupu vratili smo Varaždin na kartu hrvatskih gradova koji imaju klubove u europskim natjecanjima.
Grad ste s tri kluba u Superligi, kakva je suradnja s ostalim klubovima u Varaždinu?
- Mislim da je konačno dobra situacija za stolni tenis u Varaždinu. Kroz povijest dugu najmanje 50 godina ovdje smo ostvarivali vrhunske rezultate, uvijek je bilo mnogo dobrih igrača i igračica te ih je nemoguće sve staviti u jedan klub. Imamo odličan muški i odličan ženski stolni tenis. Zapravo, mi smo jedan od rijetkih gradova koji imaju tri kluba u najvišem rangu natjecanja. Sigurno je da zbog velikog broja kvalitetnih igrača možemo to i podnijeti.

Zadovoljilo bi nas da jednog dana napravimo trening centar. Ne nešto preveliko, ali nešto od čega bi svi imali koristi. Grad, hoteli, ugostitelji, stolnotenisači...

Gdje je krajnji doseg, s čim bi bili zadovoljni?
- Hm, zadovoljilo bi nas da jednog dana napravimo trening centar. Ne nešto preveliko, ne neke megalomanske projekte, ali nešto od čega bi svi imali koristi. Grad, hoteli, ugostitelji, stolnotenisači... Prostor gdje bi treniralo dvadesetak igrača, a samim time i najbolji domaći igrači bi ostajali kod kuće jer bi imali uvjete za napredovanje. Varaždin je dobro posložen grad, ne prevelik, ima sportsku gimnaziju, fakultete, prekrasnu dvoranu, blizina zagrebačkog aerodroma... Praktički imamo sve preduvjete za jedan takav centar. Samo nam treba prostor gdje bi svakodnevno imali dvoranu na raspolaganju, nekih pet do šesti sati. I taj projekt je međunarodnog karaktera. Jedan Englez je već tu, dvojica se još interesiraju. Također, imamo upite od agencija, koje žele poslati igrače negdje u manje gradove gdje ima dobrih sparinga i uvjeta, a istodobno da igraju ligu i da se mogu fokusirati na Pro Toureve. U široj okolici Varaždina igra se pet do šest Pro Toureva na koje možeš i s 'biciklom'. Baš sam pričao s najboljim egipatskim igračem i prvakom Afrike Omarom Assarom čiji brat trenira i živi u Danskoj. I žali mi se da mu je tamo jako hladno, a najveći je problem što na svaki turnir mora putovati zrakoplovom. Realno, mi sad već imamo dobru grupu za treninge. Tu je Zeng, Zubčić, Runjić, Mabey, Kraljić, Horvat, Šantek, dolaze nam na sparing iz Slovenije, sad se i Borna Kovač vratio... Dobio sam već upit agencije iz Egipta za skupinu od dvadesetak mladih stolnotenisača iz Bahreina, Nigerije, Egipta itd. Sve sami plaćaju, jedino im je važno da imaju kvalitetne sparinge i dvoranu.

Napravili smo odličnu suradnju s LifeClass termama Sveti Martin i rezultati se već vide. Ozbiljna su tvrtka, vidio sam da imaju viziju kako doći do rezultata.

Vratimo se u domaće vode, ovog vikenda Starr u suradnji sa LifeClass termama Sveti Martin, HSTS-om i općinom Sveti Martin na Muri ugošćuje državno pojedinačno prvenstvo za seniore i seniorke. Tri dana vrhunskog pingića, gotovo sve najbolje što trenutno imamo.
- Dosad su svi bili zadovoljni našom organizacijom, a ove godine ćemo ponovno podići ljestvicu kvalitete s našim partnerom LifeClass. Opet ćemo imati live stream, lani su nas gledali u 54 države nadamo se da ćemo i te brojke prebaciti. Prema mojim saznanjima čeka nas jedno od najjačih prvenstava u povijesti, barem što se muškog dijela tiče. Prvenstvo će popratiti i televizija, dolazi župan Međimurske županije Matija Posavec, načelnik općine Sveti Martin na Muri Franjo Makovec... Sve bi trebalo biti na jednom visokom nivou uz poklone iznenađenja za sve sudionike prvenstva.
Već u utorak slijedi meč s Izraelom i proslava direktnog plasmana na ekipno EP.
- Napravili smo odličnu suradnju s LifeClass termama Sveti Martin i rezultati se već vide. Ozbiljna su tvrtka, barem ovo novo vodstvo s kojim sam dosad radio. Ono što smo razgovarali vidio sam da imaju viziju kako doći do rezultata. Uostalom ovdje su se, među ostalim, pripremale velike momčadi i reprezentacije. Znate čiji su grbovi su na ulaznim vratima hotela? Hrvatske nogometne reprezentacije i hrvatske košarkaške reprezentacije. Znate čiji je sljedeći? Grb Hrvatskog stolnoteniskog saveza - zaključio je Ređep.