Pucar korak do glavnog ždrijeba Europskog prvenstva

pucar repkaNakon prvog dana pojedinačnog Europskog prvenstva u Budimpešti najbolje stoji Tomislav Pucar (133. na svijetu). Naime, Pucar je u najtežem meču kvalifikacijske skupine protiv domaćeg igrača Kosibe (146.) slavio sa 4:3. Gubio je Pucar 3:1, unatoč što je diktirao igru, ali u presudnim trenucima Mađaru je sve išlo na ruku. Ipak, naš stolnotenisač poznat je da ima vrlo smirenu glavu, a to je ubrzo i dokazao. Prvo je za 3:2 pomeo Kosibu dopustivši mu tek poen. Kod 3:3 Mađar je poveo 8:7 i 9:8, ali Pucar uzima taj set sa 11:9. I za kraj Kosiba je najbliže bio kod 6:6, nakon toga uslijedio je niz Pucara i konačnih 11:6.

srebrnjak ep budimpestakojic ep budimpesta


Našem mladom stolnotenisaču preostaje još jedan meč i ako pobijedi izborit će 1. kolo glavnog ždrijeba. To ne bi trebao biti problem s obzirom da mu je suparnik Škot Howieson koji je dosad upisao dva poraza.
Frane Kojić (162.) sve je imao u svojim rukama, protiv Španjolca Machada (124.) vodio je 3:1, ali tu prednost nije uspio kapitalizirati. Peti i šesti set je imao lošija otvaranja, u petom je krenuo sa 0:4, pa 6:8, da bi poveo 10:9 ali nije bilo dovoljno. U šestom je otvorio sa 1:3, cijelo vrijeme je lovio zaostatak od jednog do četiri poena. Kod 3:3 i 9:9 imao je dva servisa, ali loptice nisu sjele gdje su trebale. 
- Gaćina mi je bio trener i on mi je rekao poslije meča da sam ga izgubio kod 3:1. Po njemu sam bio prepasivan dva seta, po meni taj pet svakako, kasnije je to išlo na bolje. Iako, problem je bio što bi on startao bolje u svakom setu. U šestom je vodio 9:6, u sedmom sam gubio 9:6 pa uspio izjednačiti. Prvi servis je bio po mom, drugi sam poslušao Gaćina. Jednostavno nisam bio dovoljno precizan na servisu, a to je njemu odgovaralo za ulazak u poen. A ja ako preživim taj početni dio šanse mi rastu na nekih 40 posto. Što se tiče nastvaka prvo moram svladati tog Norvežanina, a kasnije iamti sreće da budem među odabranim drugoplasiranim igračima, pa sa ždrijebom... - istaknuo je Kojić.  
Sličan meč imao je i Tomislav Kolarek (172.), odlično je otvorio meč protiv Rumunja Szocsa (107.), poveo 2:1 u setovima, u četvrtom je diktirao igru do vodstva 8:6. Rumunj se pribrao i izjednačio, Kolarek je još jednom poveo 9:8, ali to je bilo sve. Do kraja meča Kolarek nije uspio pronaći formulu za rumunjskog igrača. Obojici je važno da budu drugi u skupini i nadati se da će biti među 18 koji će u dodatne kvalifikacije. To jest da neće biti među onih pet koji neće imati drugu priliku. Kojić igra s Luksemburžaninom Xia Chengom (343.), dok će Kolarek na Poljaka Lewandowskog (321.) koji s dvije pobjede drži prvo mjesto u skupini.
Kod stolnotenisačica od tri naše predstavnice jedino je Andrea Pavlović (392.) ostvarila maksimalan učinak. Doduše, prvi meč je dobila bez borbe jer se Engleskinja Sibley otkazala u posljednji tren, a u drugom susretu je nadigrala Belgijku Degraef (400.) sa 4:2. Velik uspjeh za mladu Pavlović, koja je tek prvu godinu zakoračila u juniorski staž, s obzirom da je ovo bio njen prvi nastup na seniorskom Europskom prvenstvu i to protiv dvije godine starije igračice. Za prvo mjesto u skupini borit će se sa Šveđankom Bergstrom, nezgodnijom defanzivnom igračicom koja drži 173. mjesto na svijetu.
- Veliko iskustvo za mene ovdje sam među mlađim curama. Sretna što sam tu te je to velika čast za mene. Protiv Belgijke je bio neizvjestan meč, bitno je da sam bila mirna u ključnim trenucima. Protiv Bergstrom mogu jedino reći da ću dati sve od sebe - istaknula je Pavlović.
Mateja Jeger (222.) zaključila je prvi dan s pobjedom i porazom. I dok je pobjeda nad Turkinjom Ozkayom (467.) bila očekivana, protiv Švicarke Moret (121.) nije uspjela kreirati iznenađenje (4:2). Povela je 2:1 u setovima, imala je u četvrtom setu 9:9, u petom 10:10, ali na tome je i ostalo.
- Bila sam malo nervoznija, nekako mi ne pašu ove Nittaku loptice, stanu mi na pola te mi drukčije odskaču od Tibharovih na koje sam navikla. Bila sam i nešto umornija od puta, imala sam obaveze u Bundesligi, ali svejedno se nadam da će u srijedu uspjeti svladati Talijanku i izboriti to drugo mjesto s kojim još imam šanse za 1. kolo.
Ovo joj je prva sezeona u 2. Bundesligi i ide joj jako dobro. Kao ekipa su trenutno prvi, a ona ima omjer pobjeda i poraza 9-2.
- Bolje se osjećam nego u Hrvatskoj, uostalom i trener je sam rekao da se vidi pomak u igri, dosta radim i individualno. Što se tiče EP-a malo je šok s obzirom da dugo nisam bila na međunarodnom turniru da bi uslijedilo ovako veliko natjecanje. Nisam se još uvijek privikla, sve mi je drugačije, nadam se da kako će ići turnir biti bolje - zaključila je Jeger.
Dorina Srebrnjak (292.) također je ostvarila pobjedu i poraz prvog dana. Bolja je bila od Latvijke Rusinove 4:3, a poraz je upisala od Nizozemke Eerland (4:2). Bio joj je to i najteži meč skupine, Nizozemka je prva nositeljcia skupine i 105. na svijetu, a Srebrnjak se dobro držala do 2:2. U jednom trenutku nam se činilo kako je Nizozemka nema pravi odgovor na povratak Srebnjak u meč, dobila je dva seta u fiksu, nemoćno je širila ruke u razgovoru s trenericom. Ipak, zadnja dva seta dobila sa 11:6 i 11:5.
Sve naše igračice još su u igri za prolaz u 1. kolo. Ukoliko i ne budu prve bitno je da budu druge. Naime, njih šest drugoplasiranih će direktno u 1. kolo, dok će ostale u dodatne kvalifikacije.
U pauzama između mečeva dvoranu je isprobao i naš prvi reket Andrej Gaćina. Dobre je volje, nasmijan i spreman za početak turnira. On će startati 20. listopada u 18.30 sati, a suparnik stiže nakon kvalifikacija i ždrijeba.
- Ne zamaram se previše ždrijebom, ovdje sam da se zabavim i odigram dobro. Bitno je da dam sve od sebe, da kontroliram ono što mogu. Forma je zadovoljavajuća, u zadnjih mjesec dana nemam nikakvih zdrastvenih tegoba. Ako budem opušten sve je moguće - zaključio je Gaćina.

Stolnotenisači
Pojedinačno, kvalifikacije: Kolarek (Hrv) - Tennila (Fin) 4:1 (3, -6, 15, 9, 7), Szocs (Rum) - Kolarek (Hrv) 2:4 (-10, 6, -4, 9, 8, 4); Kojić (Hrv) - Lindholm (Nor) 4:2 (-7, 4, 8, -9, 8, 7), Machado (Špa) - Kojić (Hrv) 4:3 (-6, -7, 4, -9, 7, 10, 9); Pucar (Hrv) - Smirnov (Est) 4:0 (7, 8, 6, 0), Pucar (Hrv) - Kosiba (Mađ) 4:3 (-11, -10, 9, -9, 1, 9, 6)

Stolnotenisačice
Pojedinačno, kvalifikacije:
Srebrnjak (Hrv) - Rusinova (Lat) 4:3 (7, -10, -7, 7, -8, 7, 5), Eeerland (Niz) - Srebrnjak (Hrv) 4:2 (3, 10, -10, -10, 6, 5); Jeger (Hrv) - Ozkaya (Tur) 4:2 (5, 4, -9, -5, 3, 7), Moret (Švi) - Jeger (Hrv) 4:2 (7, -5, -6, 9, 10, 5); Sibley (Eng) - Pavlović (Hrv) 0:4 (bb), Pavlović (Hrv) - Degraef (Bel) (-7, 7, 8, 8, -4, 8)

Mješoviti parovi
Kvalifikacije, 1. kolo: O'Connor/Lundstrom (Fin) - Pucar/Jeger (Hrv) 0:3 (-10, -7, -6)