ITTF, KIF Split i STK Split osnivaju Europski stolnoteniski centar za edukaciju trenera

split konferencijaPredstavnici Svjetske stolnoteniske federacije ITTF g. Glenn Tepper, zamjenik glavnog direktora ITTF I Polona Čehovin Sušin, direktorica ITTF za edukaciju I trening boravili su u četverodnevnom radnom posjetu Splitu. Razlog posjete bio je osnivanje Centra za edukaciju stolnoteniskih trenera pri Kineziološkom fakultetu sveučilišta u Splitu u zajednici s ITTF-om i ETTU-om te suradnji sa STK Split, koji će pružiti stolnotenisku logistiku.

Posjeta i svi sastanci bili su vrlo uspješni, pa je kao konačni rezultat dogovoreno potpisivanje sporazuma o suradnji između ITTF-a, ETTU-a i KIF-a po kojem će već u listopadu 2014. početi trogodišnji on-line studij (visokoškolski) za stolnoteniske trenere s područja Balkana, za koje je ITTF osigurao 10 stipendija u 50% iznosu ukupne godišnje školarine. Isti studij na engleskom jeziku startat će u listopadu 2015. za područje Europe i svijeta. Zbog važnosti cijelog projekta je u prostorijama splitske Sveučilišne knjižnice, u četvrtak, 6. lipnja, održana je konferencija za novinare s naslovom:

„Projekt „Znanje u kineziologiji i sportu – izvozni proizvod grada Splita“.

„Kao profesionalac zahvaljujem na tome što sam došao na vaše prestižno sveučilište i imam priliku za suradnju, a kao osoba zahvaljujem na toplom dočeku u vaš prekrasan grad. Ovo je win-win situacija za Grad Split, Kineziološki fakultet i našu federaciju. Od isključive je važnosti znanje koje ćemo kao federacija dobiti ovim projektom, a nadamo se kako ćemo kroz suradnju sa Splitom u ovaj projekt uključiti svih 220 nacionalnih stolnoteniskih federacija“ – izjavio je Glenn Tepper, zamjenik glavnog direktora Svjetske stolnoteniske federacije.

Ispred Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Splitu obratio se dekan, prof.dr.sc. BORIS MALEŠ, koji je istaknuo: „ Za ovaj smo se projekt kao fakultet i akademska zajednica pripremali već neko vrijeme i čvrsto sam uvjeren u njegovu perspektivnu budućnost.“ Ciljevi ovoga projekta su edukacija stolnoteniskih kadrova, razvoj međunarodne suradnje, brendiranje grada Splita i Kineziološkog fakulteta te proširenje sportske turističke ponude grada. Ovaj projekt je proizvod koji započinje sa stolnim tenisom, a koji aktivira naše postojeće, a neiskorištene resurse. Stalno pričamo o izvozu, a mi imamo nešto konkretno za ponuditi. Imamo za ponuditi svoje znanje, a na ovaj način pronalazimo kvalitetne partnere, zbog čega je od iznimne važnosti to što je najbrojnija svjetska sportska federacija prepoznala Split kao lokaciju za Europski edukacijski centar i za početak odlučila platiti Kineziološkom fakultetu 10 školarina stolnoteniskim trenerima sa područja jugoistočne Europe, zaključio je dekan KIF-a, izražavajući posebnu zahvalnost g. Ivo-Goran Munivrani, zamjeniku predsjednika ETTU-a, koji je svojim osobnim naporima i vezama najzaslužniji što će se ovaj projekt ostvariti upravo u Splitu i Hrvatskoj i od kojeg će također profitirati cjelokupan stolnoteniski sport u Hrvatskoj.

Značajan doprinos konferenciji za tisak, kao i svim pregovorima s ITTF-om dali su doc. dr.sc. DRAŽEN ČULAR, Savjetnik Dekana za razvoj Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Splitu i koordinator ovog projekta, POLONA ČEHOVIN SUŠIN,Direktorica za edukaciju Svjetske stolnoteniske federacije, koordinator za stolni tenis na Kineziološkom fakultetu i koordinator ovog projekta doc. dr.sc. GORAN MUNIVRANA te RENATO ČENGIĆ Sportski direktor Hrvatskog Stolnoteniskog saveza.