HSTS potpisao Memorandum o suradnji s NR Kinom!

Veleposlanstvo Narodne Republike Kine u Republici Hrvatskoj i Hrvatski stolnoteniski savez potpisali su povijesni Memorandum o suradnji u području sporta i sportskih događanja.

Obje strane u ovaj projekt su ušle sa željom uspostave i jačanja međunarodne suradnje ove dvije države na sportskom planu, a istodobno prepoznavajući važnost promicanja kulture sporta i sportskih dostignuća.
- Zahvaljujem se Veleposlanstvu NR Kine na ovoj pomoći. No, nemojte nam pružiti preveliku pomoć da vas jednog dana ne bi pobijedili - bile su prve riječi, doduše u šaljivom tonu, predsjednika HSTS-a Zlatka Pospiša, koji je potom nastavio u ozbiljnijem tonu:
- Kineski stolni tenis je apsolutni broj 1 u svijetu zato nam je drago da smo uspostavili suradnju. Ponosni smo na našu izbornicu Tian Yuan, koja je prije nekoliko dana predvodila našu žensku seniorsku vrstu u pobjedi nad Italijom, s kojom se Hrvatska plasirala na Europsko prvenstvo. Ponosni smo i na vaše sunarodnjake koji su igrali za Hrvatsku i pritom sudjelovali u osvajanju brojnih medalja. Ovo je za nas sjajan ugovor i mnogo računamo od ove suradnje. To podrazumijeva mnogo stvari, a neke od tih je dolazak kineskih trenera s kojima bi pokrili rad u regijama, sparing partnere za naše igrače itd. Zahvaljujem gospodinu Hu Zhaomingu i nadam se da se vidimo na meču stolnog tenisa - zaključio je Pospiš, a potom je riječ preuzeo Hu Zhaoming, izvanredni i opunomoćeni veleposlanik Narodne Republike Kine u Republici Hrvatskoj.
- Jako nam je drago nam je da smo potpisali memorandum o suradnji s HSTS-om. To je mali korak naprijed, ali dio veće slike. Na političkom i gospodarskom planu imamo odličnu suradnju s Hrvatskom, sad to želimo proširiti i na druge djelatnosti poput sporta. Ovim putem želim čestitati na fantastičnom drugom mjestu na Svjetskom nogometnom prvenstvu kao i osvajanju Davis Cupa. Sport je područje gdje možemo još bolje surađivati. Mi smo nešto jači u stolnom tenisu, što je naš nacionalni sport, a dobri smo u plivanju, gimnastici, badmintonu. Vi ste dobri u nogometu, nadam se da ćemo i mi uspjeti postići slične uspjehe. No, dobri ste u rukometu, vaterpolu i košarci. Tu vidim područje gdje svi možemo učiti jedni od drugih. Naša suradnja bit će vidljiva i na Zagreb Openu gdje očekujemo veći broj naših stolnotenisača. U Zagrebu je trenutno 100 naših studenata, na Kineziološkom fakultetu, ali oni ovdje nisu samo da bi učili već i stvarali prijateljstva - istaknuo je Hu Zahoming.


Inače, ovaj ugovor će, među ostalim, obuhvatiti:
- Suradnja između nacionalnih saveza
- Uključivanje vrhunskih sportaša kroz djelovanje u zajedničkim treninzima, sportskim natjecanjima i tradicionalnim sportskim manifestacijama.
- Razmjena stručnih sportskih osoba.
- Suradnja u području pripreme sportaša.
- Poticanje mobilnosti učenika i studenata pružajući im prilike za gostovanja u sportskim i obrazovnim ustanovama.
- Organizacija ljetnih/zimskih sportskih kampova.
- Kordinacija aktivnosti na postizanju što boljih rezultata.
- Ostala pitanja vezana uz i za sport za koje se međusobno odluče sudionici.

- Jedino hrvatski sport i naši sportaši u svijet kontinuirano šalju pozitivne poruke.  Primjer kako se za ovu zemlju treba boriti i ponašati te prenositi ljepotu ove zemlje. Nema boljih promicatelja Lijepe Naše od onog što rade hrvatski sportaši. U konačnici, sport ujedinjuje ljude i stvara prijateljstva, to je poruka koja ne treba biti na kraju ove godine, već na početku svake godine - kazao je Josip Čop, glavni tajnik HOO-a, na što se nadovezao Milan Pavelić, pročelnik Gradskog ureda za sport i obrazovanje:
- Pozdravljam vas sve u ime gradonačelnika grada Zagreba Milana Bandića, koji je prijatelj sporta i stolnog tenisa. Naši stolnotenisači nas uvijek obraduju, bilo da je u pitanju domaćinstvo velikih manifestacija ili kad su u pitanju rezultatski uspjesi. Izuzetno smo ponosni da ćemo biti domaćini, zajedno s HSTS-om, omladinskom Europskom prvenstvu 2020. Želja je da sve bude besprijekorno, kao što je bilo i dosad. Čestitam na incijativi i sporazumu, to je samo šlag na tortu uloženog rada i svih rezultata, a mi ćemo i dalje stajati na raspolaganju u daljnjem razvoju.