Dečki s Poljskom u Osijeku, djevojke u Nizozemskoj

ITTF

Hrvatsku mušku i žensku reprezentaciju u utorak, 20. studenoga, očekuju dosta bitni susreti u kvalifikacijama za ekipno Europsko prvenstvo.

Stolnotenisači će u Osijeku dočekati Poljsku, od koje smo u prvom susretu bili bolji s 3:0. Mi smo trenutno prvoplasirana momčad skupine, pobijedili smo Poljsku i Tursku s 3:0, no imamo i poraz od Turaka (3:2). Tako da će ovo biti ključni susret za prvo mjesto u skupini. No, za razliku od prvog našeg dvoboja situacija je bitno drugačija. Ovog puta Poljaci su došli s najjačom postavom, u Osijeku će igrati i njihov Kinez Wang Zengyi, a tu su još Jakub Dyjas, Marek Badowski i Patryk Zatowka. No, to je zapravo manje bitna informacija, jer naš najveći hendikep je što ovog puta ne možemo računati na hrvatskog najboljeg igrača Andreja Gaćinu, koji je nedavno obnovio ozljedu noge. Izbornik Karković na raspolaganju ima Tomislava Pucara, Tomislava Franu Kojića, Filipa Čipina i Tomislava Kolareka.
- Ono što je bitno da smo mi pobjedama nad Poljskom i Turskom osigurali Europsko prvenstvo. Prvo mjesto u kvalifikacijama ima važan značaj jer će se sljedeće EP igrati po novom sistemu. Naime, na Euru će samo prvi iz skupina u četvrtfinale. Zato je važno biti nositelj, a taj dio će se određivati prema mjestu u kvalifikacijskoj skupini. Nažalost, kao što se već zna, Andrej zbog ozljede sigurno neće nastupiti, dok će Poljacima, za razliku od prvog meča, nastupiti Kinez. U ovom trenutku oni su favoriti na papiru, no nemaju baš takvu prednost da bi sa sigurnošću mogli računati na ove bodove. Dobro smo se pripremali ovaj tjedan, dečki su svjesni situacije i željni su da naprave mali podvig. Poljacima sigurno neće biti lako - istaknuo je izbornik Neven Karković.
Ženska vrsta gostuju u Nizozemskoj kod vodeće reprezentacije skupine (3-0), a u prvom našem dvoboju poraženi smo s 3:2. No, moguće da će i to biti drukčiji susret nego onaj u Puli, jer prema informacijama njihova najbolja igračica Li Jie već neko vrijeme muku muči s ozljedama.
- U prvom susretu smo bili blizu, Jeger i Malobabić su bile odlične i donijele pobjede, a i Jazbec je igrala vrlo dobro. U susretu s Lie Jie povela je 1:0, bila jako blizu da osvoji i drugi set. Riječ je o dobroj ekipi, teško je nešto prognozirati, ali svakako možemo napraviti 'frku'. Jedino što je bitno je da izbjegnemo dodatne kvalifikacije - objasnila je izbornica Tian Yuan.
Trenutno smo druga reprezentacija skupine, poraženi smo od Nizozemske, dok smo bili bolji od Italije. U slučaju da iznenadimo Nizozemke smiješi nam se i prvo mjesto u skupini, no predstoji nam još i uzvratni susret s Italijom (4. prosinca), koju smo u prvom susretu nadigrali s 3:2. Inače, susret, koji počinje u 20 sati, moći će se pratiti putem Laola1.tv i to na sljedećem linku: https://www.laola1.tv/en-int/livestream/2018-11-20-netherlands-croatia-len