Split okupio studente iz čitavog svijeta

Kineziološki fakultet u Splitu organizirao je praktični dio nastave za prvu godinu Prediplomskog stručnog studija za zvanje trenera stolnog tenisa (University Degree Study Programme in Sports Coaching), a nastava se održavala od 6. do 13. lipnja.

Taj studij je dio programa koji se zove 'Izvoz znanja u kineziologiji, zdravlju i sportu', riječ je o međunarodnom projektu, koji organizira splitski Kineziološki fakultet u partnerstvu sa Svjetskom stolnoteniskom federacijom (ITTF) i Europskom stolnoteniskom unijom (ETTU) te 17 obrazovnih institucija iz 13 zemalja svijeta. Veći dio nastave održava se uz pomoć suvremenih tehnologija za učenje na daljinu (e-learning), a u prvu generaciju (2016./17.) upisano je 20 polaznika iz 16 država s pet kontinenata, dok ih je u Splitu boravilo njih 18. Od hrvatskih studenata studij pohađaju Darko Arapović i Tomislav Kolarek. Što se tiče predavača u Splitu su, međuostalim, predavali Richard Prause, sportski direktor Njemačkog stolnoteniskog saveza, Neven Cegnar, razvojni menadžer ETTU-a, profesora Miran Kondrić, predsjedavajući u Odboru za sportsku znanost i medicinu pri ITTF-u, te profesori Damir Sekulić i Goran Munivrana. Polaznici će nakon tri godine imati diplomu prvostupnika.
- Ovo je prvi internacionalni studij u Splitu i specijalizirani program u svijetu ovakvoga tipa. Do sada je postojao, ali na regionalnoj razini, a uvođenjem engleskog jezika i promjenama u strategijama sveučilišta i fakulteta, gdje smo kao prioritete postavili mogućnost učenja na daljinu i cjeloživotnog učenja, otvorili smo taj studij na međunarodnoj razini. Na taj način smo dobili renomirane i stručne predavače jer imamo suradnju sa svjetskom krovnom organizacijom stolnog tenisa - izjavila je dekanica Kineziološkog fakulteta u Splitu prof. dr.sc. Đurđica Miletić istaknuvši kako je 30% predmeta iz stolnog tenisa, 10% izbornih, a ostalo su bazični predmeti.
Voditelj prvog projekta 'Izvoz znanja u kineziologiji, zdravlju i sportu' je docent na Kineziološkom fakultetu u Splitu Goran Munivrana koji je precizirao kako je projekt umrežio 20 sveučilišta širom svijeta i Europe te je u Split doveo niz eminentnih stolnoteniskih stručnjaka iz svjetske i europske sportske znanosti.
- Učenje se odvija preko e-learning platforme, a jednom godišnje se nalazimo na nekoj lokaciji u svijetu radi praktičnog dijela programa. Ovo je prva godina i skupili smo se u Splitu. Slijedeći skupovi će biti na Fidžiju, Luksemburgu ili Katru. Bazična ideja je da teoretski dio ide putem online kolegija, a praktični na nekoj od lokacija koju odredimo. Doveli smo svjetska trenerska stonoteniska imena, poput Richarda Prausea i Nevena Cegnara, kako bi svojom stručnom ekspertizom pomogli praktičnom dijelu programa - kazao je Munivrana.

split studij1
Osim poznatih stolnoteniskih imena, studij pohađaju sportaši svih dobnih skupina od 18 do 54 godine. Najstariji je 54-godišnji Steve Wrighly s Fidžija gdje je jedan od organizatora tamošnjeg stolnoteniskog razvojnog programa.
Ciljevi projekta su osnivanje Europskog stolnoteniskog centra edukacije, razvoja i izvrsnosti u Splitu, edukacija stolnoteniskih kadrova, razvoj međunarodne suradnje te brendiranje Sveučilišta, Kineziološkog fakulteta i grada Splita kao sportsko-edukacijsko-turističke destinacije.
- Sa Svjetskom stolnoteniskom federacijom dogovaramo licenciranje za trenere, što znači da bi Split trebao postati europski centar za sportsku izvrsnost u stolnom tenisu. Ovaj naš studij online učenja je naš proizvod kojeg smo plasirali na globalno tržište - najavio je Čular.
Gospodarska važnost projekta ogleda se i u činjenici da su renomirane svjetske sportske kompanije kao što su Tibhar i Butterfly uključile u projekt financiranjem određenog broja školarina studentima iz različitih dijelova svijeta.
U Splitu su u sklopu studija boravili Yijie He (Kina), Vasiliki Fragou (Grčka), Matas Skucas (Litva), Soma Fekete (Mađarska), Jovan Stojšin (Srbija), Alejandro Aponte (Venecuela), Bjarni Bjarnason (Island), Wisanu Wattayawong (Tajland), Steve Riley (Fiđi), Moatazbellah Gharib (Egipat), Jason Luini (Italija), Erik Ansnes (Norveška), Dominique Plattner (Austrija), David Oresnik (Slovenija), Tomislav Kolarek (Hrvatska), Darko Arapović (Hrvatska), Patroc Rosc (Slovenija) i Koji Kimura (Japan)