Šantek i Arapović zlatne na 64. Zagipingu

Završen je 64. Zagiping na kojem je ove godine igralo oko 700 stolnotenisača i stolnotenisačica. Od hrvatskih predstavnika najbolje rezultate ostvarile su Leona Šantek (Aquaestil) osvojivši turnir juniorki te Hana Arapović (Dr. Časl) pobjedivši u finalu kadetkinja.

Aquaestil je uzeo i ekipni dio kod juniorki, a ista stvar je uspjela i u kadetskoj konkurenciji ekipi Dr. Časla. Inače, ove godine je bilo jako mnogo engleskih igrača i igračica, a iz Zagreba nose lijepe uspomene s obzirom na broj medalja koje su osvojili.
Matt Leete pobjednik je juniorskog turnira nakon što je u finalu bio bolji od Mislava Martineka (Dugo Selo) sa 3:0. Treće mjesto pripalo je dvojici igrača Zagreba, Jakovu Tici i Marku Vidačeku.
U kadetskoj konkurenciji najbolji je bio Matija Novel nakon pobjede u finalu nad Ethanom Walshem. Stjepan Škoda (MSTC Čakovec) i Reece Chamdal osvojili su treće mjesto. Ivor Ban (Mladost) izgubio je u četvrtfinalu od Novela sa 3:2. Poveo je 2:1, ali zadnja dva seta Novel je slavio sa 11:6 i 12:10. Isti uspjeh ostvarili su dva igrača Zagreba, Filip Borovnjak je protiv Reecea Chamdala vodio 2:0, pa izgubio 3:2, dok je Zovko poražen od Walsha sa 3:1.
Kod mlađih kadeta prvo mjesto za Jamiea Liua koji je u finalu sa 3:2 pobijedio Louisa Pricea. Treće mjesto osvojili su Anand Aadil i Leo Vekić (Opatija). Inače, Vekić je u polufinalu izgubio u vrlo neizvjesnom meču od Liua sa 3:2. Igrač Opatije vodio je 2:1, da bi zadnja dva seta Liu slavio sa 14:12 i 12:10. Vrijedi istaknuti i četvrtfinale Roka Metera (Mladost), ali poražen je sa 3:0 od Pricea.
Nikosz Kizakisz osvojio je turnir u konkurenciji najmlađih kadeta, u finalu je sa 3:0 svladao Davida Szantosija. Treće mjesto uzeli su Andrej Papak (Dugo Selo) i Benjamin Zijadić. Od hrvatskih igrača vrijedi istaknuti rezultat Filipa Kumara (Zagreb) koji je zaustavljen u četvrtfinalu od Szantosija.Juniorski turnir pripao je Leoni Šantek (Ljubešćica) nakon što je u finalu bila bolja od Klare Bardač (Mladost) sa 3:0. Brončane su bile Marta Vukelić i Karla Franović, obje igračice Aquaestila.
Velik uspjeh za Hanu Arapović (Dr. Časl), koja je osvojila turnir kadetkinja. U finalu je sa 3:2 bila bolja od Mollie Patterson. Inače, njih dvije su se susrele u ekipnom dijelu gdje je Engleskinja slavila sa 3:1. Treće mjesto osvojila je Marta Jurčević (Dr. Časl), u polufinalu ju je izbacila Arapović sa 3:0, i Manca Paljk. U četvrtfinala su zaustavljene Zara Ilić (Samobor), Tena Kovaček (Varaždin) i Lea Brnić (Dr. Časl), koja je u meču s Paljk vodila 2:1, ali zadnja dva seta izgubila sa 11:8 i 11:6.
Malamaten Papadimitriou osvojila je turnira kadetkinja nakon slavlja u finalu 3:2 nad Ruby Chan. bronca je pripala Emi Lovrić i Chrysi Fotiadou. Od hrvatskih predstavica najbolje je prošla Hanna Lončarević,, igračica Mladosti zaustavljena je u četvrtfinalu od Chan sa 3:2, s tim da je vodila 2:0 (-5, -7, 4, 9, 11).
Kod najmlađih kadetkinja najbolja je bila Kiara Šegula. U finalu je slavila nad Sarom Tokić 3:0. Treće mjesto pripalo je Stelli šaš (Koprivnica) i Silviji Coll. Inače, Sena Smailji je imla odličan meč u četvrtfinalu sa Šegulom, ali upisala je poraz nakon pet setova (9, 9, -8, -5, 4). U četvrtfinalu zaustavljene su Marta Novak (Putjane) i Zrinka Rebić (Stenjevec).

U ekipnom dijelu turnira kod junioria najbolja je bila momčad Ackworth Granthama nakon što su sa 3:1 nadigrali Banja Luku. Treće mjesto uzeli su Vesna/Ptuj i Zabok.
U kadetskoj konkurenciji prvo mjesto za Ackworth Batts, u finalu su slavili nad Zagrebom (3:1). Treći su bili Arrigoni/Interdiskont i Mladost. U polufinalu mladostaši su bili blizu pobjede nad engleskom momčadi, ali kod 2:2 Ban i Meter su poraženi u igri parova sa 3:1.
Kod mlađih kadeta Ackwort Bristol u finalu su bili bolji od Zagreba i Opatije '08 sa 3:0. Treće mjesto pripalo je Catalunyi i Fusion/Mladosti Zemun.
U ekipnom dijelu kod najmlađih kadeta prvi su bili dečki iz Szekszarda slavivši u finalu nad Stensom/Dugo Selo sa 3:0. Treće mjesto osvojili su Mengeš i Arrigoni/Logatec.

Kod juniorki prvo mjesto za Aquaestil, u finalu Dugorešanke su sa 3:1 nadigrale Urban-Aquaestil. Karla Franović i Leona Šantek bile su uspješnije od Marte Vukelić i Denis Payet. Treće mjesto pripalo je Mahle Novoj Gorici i Dugom Selu.
Ekipa Dr. Časla uzela je zlatnu medalju u konkurenciji kadetkinja nakon što su u finalu nadigrali Ackworth sa 3:2. Engleskinje su vodile 2:1, ali Lea Brnić pa potom par Marta Jurčević i Hana Arapović su uspjele okrenuti rezultat i osvojiti prvo mjesto. Broncu su uzele ekipe Grantham-Plymoutha te Ljubešćice i Varaždina.
Srbija je osvojila turnir mlađih kadetkinja nakon pobjede nad Catalunyom 3:0. Ekipe Ljubešćice i Varaždina te Piraeus-Oea Florinas završile su na trećem mjestu.
Kod najmlađih kadetkinja najbolja je bila ekipa Villach/Lektrika, u finalu su svladali Catalunyu sa 3:1. Treće mjesto osvojili su Bosna i Hercegovina te Zagreb/Srdoči.
Za najbolje igrače turnira proglašena je Hana Arapović i Jamie Liu. Pobjednici su nagrađeni peharima, a glavni sponzor Zagipinga, tvrtka Xiom, svakog osvajača medalje nagradila je ručnikom.