Dora Ćosić ubuduće pod hrvatskom zastavom

ITTF

Od 1. siječnja 2020. Dora Ćosić nastupat će pod hrvatskom zastavom.

Riječ je o mladoj Hrvatici iz Viteza (2005. godište), perspektivnoj stolnotenisačici koja je dosad nastupala za BiH. Na svjetskoj rang listi Ćosić drži 20. mjesto, dok je u Europi na 9. mjestu. U BiH je osvojila sve što se moglo, bila je prvakinja države u konkurenciji najmlađih kadetkinja, mlađih kadetkinja, kadetkinja i juniorki.
- Prvo bih se htjela zahvaliti Izvršnom odboru HSTS-a, Renatu Čengiću, Darku Arapoviću i Goranu Radanoviću na ukazanom povjerenju i nadam se da ću svojim radom te pristupom opravdati ukazano povjerenje. Za Hrvatsku sam se odlučila jer ovdje vidim prostor za razvoj, bolji su uvjeti za treniranje i razvoj. Kao i da je jača konkurencija te bolji razvojni plan s trenerima s europskim i svjetskim znanjem i iskustvom. Također, htjela bih se zahvaliti mom matičnom klubu CM Vitez, trenerima Igoru Stjepiću, Ivanu Bobašu i kondicijskoj trenerici Dajani Maroš. Savezu BiH kao i izbornicima, treneru Nihadu Ajaniću Aji, kao i svima koji su me podržavali na mom putu - istaknula je Dora Ćosić te se na kraju, što je i logično, zahvalila svojim roditeljima.
- Njeni roditelji su izrazili želju da Dora igra za Hrvatsku i mi smo to prihvatili. Ona će nastupati pod našom zastavom na međunarodnim turnirima, naravno ako to zasluži po propisanim kriterijima. Zahvaljujemo se BiH savezu što su bili vrlo kooperativni - istaknuo je Renato Čengić, direktor HSTS-a.
Dora ima dvostruko državljanstvo, ali u ekipnoj konkurenciji neće moći nastupati još tri godine. No, u pojedinačnoj konkurenciji to može odmah, a prvi međunarodni debi bit će joj na turniru u Češkoj. Inače, Dora je članica STK CM Vitez, za koji će sigurno igrati do kraja sezone 2019/2020., nakon čega bi se preselila u Zagreb gdje bi i nastavila školovanje.
- To je praktički logičan rasplet, već je neko vrijeme trenirala s nama. Riječ je o izvrsnoj osobi, vrijednoj, talentiranoj koja već ima i neke rezultate, kao i nekoliko dobrih 'skalpova'. U BiH su s njom dobro radili, ali nadamo se da će u budućnosti to biti još bolje s obzirom na zahtjevne procese koji je čekaju - zaključio je Darko Arapović, izbornik ženskih omladinskih selekcija.