Čengić: Sve činimo da bismo podigli stručni rad

Direktor Hrvatskog stolnoteniskog saveza Renato Čengić ovih se dana nalazi u Opatiji gdje se održava ljetni kamp za mlade stolnotenisače i stolnotenisačice.

Pritom je komentirao nekoliko stvari uoči početka nove sezone.
- Što se tiče sportskih rezultata jako sam zadovoljan rezultatima muške seniorske vrste. Pucar je 34. mjestom ostvario renking karijere, Gaćina je 57. i polako se vraća gdje mu je i mjesto, a Kojić je 99. mjestom na svijetu također ostvario renking karijere. Muška seniorska reprezentacija je ogledalo rada, discipline i pozitivne atmosfere. Za nas je odlična vijest da imamo tri igrača među 100 na svijetu. Ako se ne varam to baš i nema puno zemalja. U nekom našem širem podneblju jedino Austrija i Slovenija - istaknut će Čengić.
Točnije, osim Hrvatske, u Europi samo sedam zemalja ima tri ili više igrača među Top 100. Njemačka (8), Švedska (4), Francuska (3), Engleska (3), Portugal (3), Slovenija (3) i Austrija (3).
- Ženska seniorska reprezentacija rezultatski je slabija od muške, ali vjerujem da imamo potencijala među našim djevojkama da ti rezultati u budućnosti budu bolji. Nadam se da će obje naše reprezetentacije ostvariti dobre rezultate na predstojećem ekipnom Europskom prvenstvu, iako to neće biti lako.
Potom se osvrnuo na omladinsko Europsko prvenstvo, koje se održalo ove godine u srpnju.
- Što se tiče omladinskih selekcija osobno sam očekivao nešto bolje rezultate pojedinaca, ali ne treba suditi po jednom nastupu. To je ipak samo jedan turnir. Uostalom, lijepo je kad se osvajaju kadetske i juniorske medalje, nitko sretniji od mene i to je lijep podstrijek za daljnji rad igračima i trenerima. No, Savez u konačnici najviše zanima da ti mladi jednog dana budu dobri seniori. Izvješća trenera ocjenit će Izvršni odbor HSTS-a, koji to po funkciji već godinama radi.
Spomenuo je i projekt regionalnih centara, koji je jedan od važnijih u planiranju budućnosti.
- Savez je pokrenuo program regionalnih centara iz razloga da se u klubovima i regijama potakne bolji stručni rad s mladim igračima, ali to je proces koji traje i efekt tog rada vidjet ćemo u narednim godinama. Prirodno je da klubovi nositelji stručnog rada u svojim regijama usko surađuju s ostalim klubovima iz okoline kako bi se mladi igrači i igračice što bolje razvijali. HSTS potiče i daje financijsku potporu nečemu što je interes svih klubova. Brojke daju nadu, jer kad se podvuče crta po regionalnim turnirima se vidi da se povećao broj mladih stolnotenisača i stolnotenisačica. Regionalni centri koji pokazuju napredak i koji su shvatili bit tog projekta su Pula, Osijek, Dubrovnik i Zabok. Kao i da smo na Skupštini simbolično nagradili i pohvalili STK Pula, STK Zabok, STK TIS i STK Dugo Selo. To je dio klubova koji su se orijentirali na rad s mladim igračima i igračicama što je ujedno i najteži posao, ali istovremeno treba spomenuti i STK dr. Časl, STK Starr i STK Libertas Marinkolor koji ostvaruju uspjehe na međunarodnom planu, a samim time i dižu rejting stolnog tenisa. Ima tu još klubova za pohvaliti, ali i onih za koje se mi nadamo da će biti bolji. HSTS im stoji na raspolaganju i ako kod njih postoji želja za napredovanjem probat ćemo im pomoći kako bi se što bolje razvili. No, bitno je da kod njih postoji interes, oni su ti pokretači. Zamislite da imamo 50 jakih klubova, koji imaju masovnost i dobar stručni rad. Vjerujem da bi i reprezentacija bilježila još bolje rezultate.
Potom se osvrnuo što ga smeta.
- Pojedinci često griješe u percepciji rada Saveza to jest što je domena rada krovne organizacije. HSTS se uključuje u razvoj mladih igrača i igračica u nacionalnim slekcijama, kroz programe i natjecanja. U prošloj sezoni realizirano je preko 100 akcija (međunarodni nastupi i pripreme nacionalnih selekcija) od seniora do kadeta. To je ogroman program, financijski i tehnički zahtjevan za realizaciju, a sve funkcionira - dodaje Čengić.
Nadolazeća 2020. bit će vrlo zahtjevna godina, uz već postojeće turnire Zagreb Open i Croatia Open, u Hrvatskoj će se održati omladinsko Europsko prvenstvo i Europsko prvenstvo do 21 godine. Za kraj je poručio.
- Ono na što sam ja posebno ponosan je financijska stabilnost i likvidnost Saveza. Sve obveze su podmirene i nemamo niti lipe duga. To svi olako shvaćaju, a u današnja vremena to nije lagan posao. Svi to smatraju kao normalno, ali kada se osvrnemo oko nas vidimo da to baš i nije tako. Očekujemo novi ugovor s HEP-om i Erste bankom, a vrlo dobra je i suradnja s tvrtkom Tibhar te vjerujem da ćemo do omladinskog EP-a imati na raspolaganju svih 100 stolova i to prije roka koji je dogovoren u ugovoru. Suradnja s NR Kinom ide svojim tijekom i dogovoreno je da će za početak doći nekoliko trenera. Svi će biti ovdje na probnom roku i ukoliko naši izbornici, Neven Karković i Tian Yuan, budu zadovoljni produljit ćemo suradnju. Ako ne budu zadovoljni tražit ćemo nove trenere iz Kine. Nama je to novi izazov koji trebamo pozitivno iskoristiti i koji je dogovoren kod sklapanja sporazuma. Sve činimo da bismo podignli stručni rad. Također, cilj je da u skorašnje vrijeme realiziramo dogovor s gradom Zagrebom i gradonačelnikom Milanom Bandićem, a to je da dvorana u Medarskoj to jest nacionalni centar bude potpuno opremljen i za treninge u ljetnim uvjetima. Postoji plan i da djevojke imaju svoj nacionalni centar, no za to će biti potrebni i rezultatski pomaci - zaključio je Čengić.