Izbornici o suparnicima na Europskom prvenstvu

Muška i ženska reprezentacija saznala je suparnike na ekipnom Europskom prvenstvu, koje se igra u Nantesu od 3. do 8. rujna 2019., a ždrijeb su prokomentirali izbornici Neven Karković i Tian Yuan.

Muški su drugi nositelji u skupini E, ispred je Slovenija, a trećeplasirani nositelj Nizozemska. Slovenci su nositelji jer su osvojili prvo mjesto u kvalifikacijama i to u skupini s Belgijom i Rumunjskom. Inače, riječ je o reprezentaciji koja je na posljednjem EP-u osvojila brončanu medalju.
Mi smo u kvalifikacijama završili drugi, iza Poljske i ispred Turske. Nizozemci su osvojili prvo mjesto u skupini B II. divizije, ispred Estonije i Crne Gore, a kasnije su u 2. fazi kvalifikacija bili drugi u skupini s prvoplasiranom Danskom i Švicarskom.
- Mi smo uvijek imali stav da dobar ili loš ždrijeb ne igra ulogu, to je početno stanje koje te lako može prevariti. Moje iskustvo je da se kroz teške ždrijebove rade dobri rezultati. Naravno, dobra je stvar što smo u prvom krugu izbjegli Njemačku, koja je ako je u najjačem sastavu favorit broj jedan za osvajanje naslova, kao i još jedno 2-3 reprezentacije. No, kad bi i prošli skupinu za medalju treba dobiti jednu od jakih reprezentacija - istaknut će Neven Karković.
Sistem je takav da je u osam skupina po tri reprezentacije, a samo pobjednik skupine izborit će četvrtfinale EP-a.
- Naša nadanja jesu da u sljedećim godinama osvojimo ekipnu medalju. S Nizozemskom su izgledi 60-40 u našu korist. U taj meč moramo ući maksimalno jer to je ekipa koja može itekako iznenaditi. Sa Slovenijom su izgledi 50-50. Svi se vrlo dobro poznajemo, bit će to jedna interesantan susret, spoj su dvojice mladih izuzetno kvalitetnih igrača kao i iskusnog Tokića. Zapravo, slična su ekipa kao i mi.
Prva naša tri igrača se znaju, a to su Tomislav Pucar, Andrej Gaćina i Tomislav Frane Kojić. Za ostala dva mjesta igrat će se kvalifikacije i to 8. kolovoza, a sudjelovat će Tomislav Kolarek, Filip Čipin, Filip Zeljko i Luka Martinek. Pucar, Gaćina i Kojić će nastupiti na turniru u Bugarskoj, a za Češku su uz spomenutu trojicu prijavljeni Kolarek, Čipin, Zeljko i Wei Shihao.
Djevojke su kao treće nositeljice smještene u skupini G, a ispred su Portugal i Rusija. Portugal je u kvalifikacijama završio prvi u skupini s Austrijom i Švicarskom, dok je Rusija bila treća u skupini sa Švedskom i Bjelorusijom. Na kraju su EP osigurale u dodatnim kvalifikacijama osvojivši prvo mjesto u skupini s Turskom i Litvom.
- Dobilli smo jednu od najtežih skupina - istaknut će izbornica Tian Yuan.
- Ruskinje su brončane s posljednjeg EP-a, a Portugalke imaju dvije naturalizirane Kineskinje. Yu Fu je odlična i iskusna igračica, aktualna pobjednica Europskih igara, a trenutno drži 33. mjesto na svijetu. Tu je i Shao Jieni (79.) koja je lani bila jedna od boljih igračica francuske lige. No, na nama je da se borimo bez obzira tko je s druge strane stola - zaključila je Tian Yuan.
Na EP će Mateja Jeger, Ivana Malobabić, Ivana Tubikanec i Petra Petek, dok je Klara Cakol prva rezerva. Pripreme počinju 12. kolovoza u Varaždinu, a sve spomenute djevojke igrat će na Czech Openu, kao i Sun Jiayi.