Kramer: Turnir je odličan, imate šanse dobiti EP 2020.

U utorak je u Ledenoj dvorani Doma sportova počeo Zagreb Open.

Najveći stolnoteniski turnir u nas, koji se ove godine održava po 21. put, ujedno je ovog travnja i najmasovniji dosad. Naime, u Zagreb je došlo oko 350 stolnotenisačica i stolnotenisača iz 48 država. Prvog dana turnira gost HSTS-a bio je i prvi čovjek europskog stolnog tenisa, Nizozemac Hans Kramer, predsjednik Europskog stolnoteniskog saveza (ETTU).
- Ovo mi je prvi dolazak na Zagreb Open, iako mi je dvorana jako dobro poznata iz 2016. kada je Hrvatska bila domaćin omladinskog Europskog prvenstva - prisjeća se Ronald Kramer.
- Osobno ima običaj, neovisno tomu što je ovo ITTF turnir, doći na barem jedan takav turnir ukoliko se održava u Europi. Zanima me kako to izgleda, a jasno da koristim priliku i za razgovore s domaćim stolnoteniskm čelnicima.
Predsjednik Kramer u Zagrebu je boravio samo 24 sata budući da je već u srijedu otputovao dalje, ali jedan dan boravka u Ledenoj dvorani bio mu je dovoljan za prvu ocjenu.
- Ono što vidim me jako veseli. Doduše, Hrvatska i Zagreb imaju dugačku tradiciju organiziranja velikih stolnoteniskih natjecanja. Zagreb Open je na tom tragu, sve mi se čini stvarno perfektno. Ima puno mladih igrača, ali već sam u prvim kvalifikacijskim susretima vidio neke jako, jako dobre mečeva. Uz to, želio bih pohvaliti i gospodina Pospiša, predsjednika Hrvatskog stolnoteniskog saveza, na dobrom radu što se vidi po organizaciji turnira.
Kolike su šanse da Hrvatska ponovo dobije organizaciju omladinskog Europskog prvenstva 2020.?
- Hrvatska je jedan od kandidata. Zainteresirana je i Španjolska, čini mi se da postoji i još jedna kandidatura. U Halmstadu u Švedskoj će na ekipnom SP biti prilika za predstavljanje kandidature. Tko bude najbolji, dobit će priliku. Za Hrvatsku vidim da ima dobru organizaciju i ljude koji to znaju voditi, što znači da imate šanse, a kolike su to ćemo vidjeti.
Stolni tenis u Europi ima jedan silan problem, u samom vrhu nema previše europskih igrača i igračica. Igrači i igračice iz Azije su preplavili Stari kontinent. Što ETTU tu može učiniti?
- Ono što mi kao organizacija možemo učiniti je formiranje tzv. momčadi ili ekipe talenata, djece u dobi od 11-12 godina koji dobivaju dodatnu potporu od ETTU u vidu kampova i odlazaka u Japan, Kinu, čak i Singapur. To je jedno, ali drugo moraju učiniti nacionalni savezi. Ne postoji reprezentacija Europe već Njemačke, Švedske, Rusije... Mi možemo pomoći svakoj državi, pa tako i Hrvatskoj, ako uočimo nekog talenta, ima mogućnost dodatnog rada i to vodi baš i vaš stručnjak Neven Cegnar. Do Igara u Tokiju 2020. je jako malo, ali nadam se da bi neki europski igrač ili igračica mogla do medalje na Igrama u Parizu - na koncu će Ronald Kramer.