Gaćina i Pucar nastupali u indijskoj profesionalnoj ligi

Hrvatski reprezentativci Andrej Gaćina i Tomislav Pucar srpanj su proveli u Indiji gdje su igrali u profesionalnoj Ultimate stolnoteniskoj ligi.

Riječ je o nešto drukčijem natjecanju od kojeg smo navikli gledati, svaki susret igrao se na devet mečeva, svaki meč igralo se striktno tri seta, a svaki set striktno do 11 poena. Za svaku pobjedu dobivao se bod itd. Natjecalo se šest ekipa, koje su imale osam igrača, od toga četiri muška i četiri žene. Također, četiri igrača su bila domaća, četiri igrača iz inozemstva. Isto je vrijedilo i kod trenera, jedan domaći, jedan strani. Gaćina je igrao za Shaze Challengerse (Thakkar, Ghosh, Dutta, Das, Li Ping, Solja, Han Ying, treneri Muralidhara i Timina) i nakon doigravanja osvojio drugo mjesto. U finalu, koje se igralo u Mumbaiju,  Falconsi TTC su pobijedili Shaze Challengerse sa 14:9, Gaćina je u tom meču svladao Pitchforda sa 2:1.


- Bilo je super, sve je dobro organizirano i to na jako visokom nivou - prepričavao je prepun impresije naš prvi reket Gaćina i nastavio:
- Odlična stvar za stolni tenis i mišljenja sam da bi bilo bolje za bude što više ovakvih liga, da se ipak napravi neka konkurencija europskim ligama koje često mnogo traže od igrača, vremenski i energetski, a nedovoljno vraćaju zauzvrat. Praktički si cijele godine na raspolaganju klubu i često radi klupskih obvaeza nisi u stanju odrađivati pripremne cikluse za velika natjecanja. I to je jedan od razloga, a ima ih još dosta, što kaskamo za Kinezima, jer se oni po dva do tri mjeseca pripremaju za velika natjecanja i popunjavaju rupe u svojoj igri, dok su europski igrači zauzeti klupskim obavezama jer tu zarađuju za život.
Indijci su odlično popratili ligu, internet stranica je bila prepuna statističkih podataka, sve je bilo uživo praćeno, ništa se nije prepustilo slučaju.
- U početku nije bilo toliko ljudi, ali na svaki meč je dolazilo sve više gledatelja. U Mumbaiju je bila rasprodana dvorana. Više su koncentrirani na TV prijenose, tako su i dvorane koncipirane.
Što se tiče sistema igranja te muško-ženskih ekipa i tu je stekao pozitivne impresije.
- Svakao zanimljiv koncept, dobro da nas je više, bolja je zezenacija, a opet svi se bore jer je svaki set važan. Malo odmora od europskih liga koje su preozbiljne, nije toliko stresno.

pucar indija
Pucar je uskočio naknadno, nakon ozljede Gionisa, i to u momčad Oilmax-Stagg Yoddhas (Yadav, Kumar, Batra, Selvakumar, Aruna, Doo Hoi Kem, Mikhailova, treneri Gupta i V. Ojsteršek) s kojom je završio na petom mjestu, tri boda iza četvrtoplasiranih DHFL Maharashtra Uniteda. Obavijest da će igrati dobio je 15. srpnja, trebao je stići do 17., a onda je ipak odlučeno neka se požuri te je za stol stigao praktički iz zrakopolova.
- Čim sam sletio odveli su me na fotografiranje i u arenu. Ubrzo sam pokupio nekakvu bakteriju te sam jedva igrao mečeve. Doduše, nisam bio jedini s tim problemima. Moja momčad imala je peh što nismo imali jakog Indijca poput ostalih ekipa te smo u svaki meč kretali s minusom. Sistem igranja i muško-ženske ekipe su su zanimljiv koncept - kratak je bio Pucar.